UNICEF: 60.000 παιδιά κινδυνεύουν από λιμοκτονία στη Βόρεια Κορέα


Πάνω από 60.000 παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας στη Βόρεια Κορέα, όπου οι διεθνείς κυρώσεις οξύνουν την κατάσταση επιβραδύνοντας την παροχή βοήθειας, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία (UNICEF).

Οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επιβάλει αυξανόμενες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της στα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις

σε βάρος εννέα οντοτήτων, 16 προσώπων και έξι πλοίων της Βόρειας Κορέας, επειδή βοηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματά της.

Βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρωπιστικά εφόδια και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από τις κυρώσεις, δήλωσε ο Όμαρ Αμπντί, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

«Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι φυσικά οι τράπεζες, οι εταιρείες που παρέχουν αγαθά ή στέλνουν αγαθά είναι πολύ προσεκτικές. Δεν θέλουν να διατρέξουν αργότερα τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι έσπασαν τις κυρώσεις», είπε ο Αμπντί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Αυτό καθιστά δυσκολότερο για εμάς να φέρουμε πράγματα. Έτσι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ιδιαίτερα για να φέρεις χρήματα μέσα στη χώρα. Αλλά και για να στείλεις αγαθά στη Βόρεια Κορέα. Δεν υπάρχουν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που επιχειρούν σ' αυτή την περιοχή», δήλωσε.

Οι κυρώσεις στα καύσιμα έγιναν πιο αυστηρές, με αποτέλεσμα τα καύσιμα να γίνουν πιο σπάνια και πιο ακριβά, πρόσθεσε ο Αμπντί.

«Σύμφωνα με τις προβολές μας, κάποια στιγμή στη διάρκεια της χρονιάς 60.000 παιδιά θα καταστούν σοβαρά υποσιτισμένα. Πρόκειται για υποσιτισμό που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Πρόκειται για πρωτεϊνικό και θερμιδικό υποσιτισμό», λέει ο Μανουέλ Φοντέν, διευθυντής εκτάκτων προγραμμάτων της UNICEF.

«Έτσι η τάση είναι ανησυχητική και δεν βελτιώνεται», τόνισε.

Η UNICEF ζητάει φέτος 16,5 εκατομμύρια δολάρια για να παράσχει τρόφιμα, υπηρεσίες υγείας και νερό σε Βορειοκορεάτες, όμως αντιμετωπίζει «επιχειρησιακές προκλήσεις» εξαιτίας του τεταμένου πολιτικού πλαισίου και των «αθέλητων συνεπειών» των κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα