Αυτά είναι τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι δανειστές για το χρέος


Επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές αναφέρει τα τρία σενάρια τα οποία εξετάζουν οι θεσμοί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσουν σε σημαντικά διαφορετικά επίπεδα απομείωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Τα σενάρια, που περιγράφονται στην επιστολή, βασίζονται σε διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών. Το πρώτο σενάριο, που είναι και το πλέον αισιόδοξο για την χώρα μας, θέλει την Ελλάδα

να πετυχαίνει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο υψηλό 2,6% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, υπό αυτές τις εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ελάχιστη ελάφρυνση και θα πέσει στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το πιο απαισιόδοξο, θέλει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στο 226% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα ανέρχεται στο 1%, και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%. Αυτό το σενάριο απαιτεί βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο χωρίς να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί. Το τηλεγράφημα του Bloomberg δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που αποτελεί και σημείο τριβής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ και το ζήτημα της Ελλάδας ήταν και πάλι εκείνο που απασχόλησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την Ελλάδα είναι αξιοσημείωτες, όμως ο στόχος είναι να γίνει η οικονομία της χώρας ανταγωνιστική, κάτι που δεν είναι ακόμα. Οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευτούν την Ελλάδα, είπε πάντως ο κύριος Σόιμπλε.

Ο κύριος Σόιμπλε άλλωστε επανέλαβε πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από την λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την γερμανική Βουλή και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για ζητήματα που δεν επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Μπρουνό Λεμέρ, εμφανίστηκε βέβαιος πως η λύση για το ελληνικό χρέος θα βρεθεί εντός της Ευρωζώνης και πως πρέπει με την λύση αυτή να ικανοποιούνται τόσο ο ελληνικός λαός όσο και οι πιστωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα