Αισιόδοξος ο Σόιμπλε: Βλέπει συμφωνία στο Eurogroup


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε σήμερα ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ταυτόχρονα όμως έστρεψε τα βέλη του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μιλώντας σε συνέδριο για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός είπε «θα το καταφέρουμε την Πέμπτη.

Θα δείτε».

Επίσης, κάλεσε την ΕΚΤ να εξέλθει της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου.

«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε στην ομιλία του.

«Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Όσον αφορά το Brexit, επανέλαβε πως επιθυμεί μία λύση, «με τις λιγότερες δυνατές ζημιές και για τις δύο πλευρές», ενώ διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για την Ευρώπη, παρά την έξοδο από την Ε.Ε.

Τσίπρας στο υπουργικό: Αν το Eurogroup δεν δώσει λύση για το χρέος θα πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, ΑΛέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα αν έπρεπε τώρα η Ελλάδα να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους ή έπρεπε να περιμένει αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μια λύση χωρίς διευθέτηση του χρέους θα ισοδυναμούσε με «αναστολή» της δυνατότητας να διεκδικήσει η οικονομία την αυτοδύναμη χρημοτοδότησή της από τις αγορές, ενώ εκτίμησε ότι τίποτα δεν μαρτυρά πως θα είχε καλύτερη πιθανότητα λύσης το θέμα του χρέους αν το έβαζε η ελληνική πλευρά μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Στα ερωτήματα για το αν η Αθήνα ξέρει ακριβώς τι διεκδικεί ως ικανοποιητική λύση ή απλώς θα αρκεστεί σε αυτά που θα της παραχωρήσουν ο πρωθυπουργός έκανε μια λεπτομερή ανάλυση των παραμέτρων που ζητά η Αθήνα ώστε να έχει προοπτική βιωσιμότητας το δημόσιο χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν στο Eurogroup έχουμε νέο αδιέξοδο θα διεκδικήσει την απεμπλοκή στη σύνοδο κορυφής.

"Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων.Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους" είπε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός στο υπουργικό.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικονωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι αν και η Αθήνα θέλει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 22-23 Ιουνίου.

Όχι από τον Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του κ. Τσίπρα για παραπομπή του Ελληνικού Ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε συγκεκριμένα: «Συνεχίζει να λέει συνεχώς αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς οικονομικών».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προχώρησε μάλιστα περισσότερο κάνοντας υπαινιγμούς και για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, λέγοντας: Δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών του για να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα; Αυτό δεν αξίζει στον κ. Τσακαλώτο.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι ο πανίσχυρος Σόιμπλε επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα, ορίζοντας ως μοναδικό πεδίο και όργανο λήψης αποφάσεων το Eurogroup.

DW: Θα περάσει η πρόταση Σόιμπλε, που απορρίφθηκε στο προηγούμενο Eurogroup

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται, ανέφερε εντωμεταξύ σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

«Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει: «Το ερώτημα είναι βέβαια ποια μορφή θα έχει αυτή η συμφωνία. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις το πιο πιθανό σενάριο είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή της τελευταίας πρότασης του Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018 εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρόκειται για μια υποτυπώδη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τέτοια διατύπωση που δεν θα συνιστά φυσικά «αλλαγή προγράμματος» και συνεπώς δεν θα αναγκάζει τον γερμανό υπ. Οικονομικών να ζητήσει την έγκριση της γερμανικής Βουλής και δη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά καταρχήν ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. «Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.

Αυτό αφορά καταρχήν την ελληνική πλευρά αφού τόσο το Βερολίνο όσο και το ΔΝΤ μπορούν να είναι καταρχήν ικανοποιημένοι: οι κκ. Σόιμπλε και Μέρκελ εκπληρώνουν την υπόσχεσή του προς την κοινοβουλευτική τους ομάδα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ενώ τηρούν και την κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιευτεί άλλη δόση. Το ΔΝΤ από την πλευρά του μπορεί επίσης να είναι ικανοποιημένο αφού δεν χρειάζεται να καταβάλει χρήματα όσο δεν πληρούνται οι όροι που θέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα