Άκης Τσοχατζόπουλος: Ομόφωνα ένοχος μαζί με άλλους 15 για τις "μίζες" των εξοπλιστικών


Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της υπόθεσης, ο Άκης Τσοχατζόπουλους και οι 16 συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις «χρυσές μίζες» που καταλογίζεται ότι δόθηκαν, προκειμένου να επιλεγούν και να αγοραστούν τα επίμαχα όπλα.

Οι δικαστές του Δευτεροβάθμιου δικαστηρίου έκριναν ομόφωνα ενόχους και τους 16 κατηγορουμένους για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ επί των ποινών θα αποφανθεί μετά τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής για το θέμα των ελαφρυντικών.

Η

απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε χωρίς την παρουσία της Βίκυς Σταμάτη, ενώ απούσα ήταν και η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μόλντενάουερ καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοι τους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Συγκεκριμένα με την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστήριου κρίθηκαν - έπειτα από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας - ένοχοι όπως και σε πρώτο βαθμό οι:

Άκης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Φρόσω Λαμπροπούλου,Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης,Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη,Ιωάννης Σμπώκος, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα,Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Γκούντρουν Μόλντενάουερ, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

Επιπλέον με την απόφασή του το δικαστήριο μείωσε το ποσό του ξεπλύματος από τα 40 στα 10 εκατ. ευρώ τόσο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και για τον άλλοτε γενικό γραμματέα της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ιωάννη Σμπώκο. Παράλληλα αφαίρεσε και μία επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου για την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Την Τετάρτη πέφτει αυλαία στη δίκη

Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών που θα κρίνει αν και ποιοι από τους κατηγορούμενους θα επιστρέψουν στη φυλακή και ποιοι όχι.

Σε πρώτο βαθμό, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε κηρύξει ενόχους τους 17, από τους συνολικά παραπεμφθέντες 19 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης από 6 έως και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, πρώην υπουργός, ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Το δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, ώστε να αποκρυβεί η πραγματική τους προέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό οι ποινές που είχε επιβάλει το δικαστήριο ήταν οι εξής:

Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,
Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,
Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,
Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,
Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,
Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη
Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,
Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,
Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη,
Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,
Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,
Οράτιος Μελάς 10 έτη,
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,
Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη,
Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,
Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα