Αμερική: Νομοθεσία για «Δικαίωμα στην επισκευή»


Η πρώτη επιλογή και καλύτερη λύση όταν χαλάσει το κινητό, το tablet ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, είναι να απευθυνθείς στην εταιρείας που το αγόρασες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πιο γρήγορη και πιο οικονομική λύση. Εδώ έρχονται

τα third-party σημεία επισκευής, όπου η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρόνο και πολύ πιο οικονομικά. Το πρόβλημα με τους τρίτους επισκευαστές είναι ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, άρα τα κομμάτια που χρησιμοποιούν δεν είναι τα αυθεντικά.

Αυτό θέλουν να αλλάξουν οι νομοθέτες σε 5 πολιτείες των ΗΠΑ. Κάνσας, Νεμπράσκα, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη εισάγουν ένα νέο νομοσχέδιο γνωστό ως «Δικαίωμα στην επισκευή» (Right to repair). Αν ψηφιστεί ο νόμος, τα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευής, θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν τα επίσημα κομμάτια που χρειάζονται για την επιδιόρθωση κάποιας συσκευής. Επίσης θα έχουν πρόσβαση στα επίσημα εγχειρίδια των κατασκευαστών.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως ο περιορισμένος αριθμός των εξουσιοδοτημένων κέντρων, έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές επισκευής. Επίσης, γίνεται αναφορά και στα ηλεκτρονικά απόβλημα, μιας και η υψηλή τιμή επισκευής συχνά οδηγεί στο να καταλήξουν οι συσκευές αυτές στο καλάθι των αχρήστων.

«Limited authorized channels result in inflated, high repair prices and high overturn of electronic items. Another concern is the large amount of electronic waste created by the inability to affordably repair broken electronics».

Αν ψηφιστεί η νομοθεσίαψηφοφορία αναμένεται το καλοκαίρι), η επισκευή των προϊόντων θα είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου απλή μιας και οι δυο πλευρές έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Από τη μια είναι το Repair.org που πιέζει από μέρους των ανεξάρτητων επισκευαστών και από την άλλη οι λομπίστες που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες όπως η Apple.

Keywords
Τυχαία Θέματα