Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες "ίντριγκες" για τα μέτρα


Της Βούλας Μαλαίνου

Οι προκλήσεις για τον πρωθυπουργό είναι μεγαλύτερες μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το οποίο πέρα του ότι έβαλε τη «σφραγίδα» και σε νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, «ξεγύμνωσε» τη στρατηγική της κυβέρνησης, επέφερε πολιτικές… ίντριγκες και εσωκομματικές έριδες, ενώ μετά τα Κούλουμα και με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα και στη Βουλή.

Οι ψίθυροι, που εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει-όταν αυτό γίνει-με τον Γιώργο Χουλιαράκη και όχι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται να έχουν βάση, δεδομένης της σιγής ιχθύος που τηρεί ο υπουργός Οικονομικών τα τελευταία 24ωρα, αφότου γύρισε από τις Βρυξέλλες με ένα σκληρότερο πακέτο για τον ελληνικό λαό στις αποσκευές του.

Πληροφορίες, τις οποίες ο ίδιος επιβεβαίωσε στο πρόσφατο επεισόδιο με τον Νίκο Βούτση στη Βουλή, παρουσιάζουν τον κ. Τσακαλώτο να έχει εκφράσει πολλάκις τη δυσφορία του με την δραματική υποχώρηση της κυβέρνησης της Αριστεράς μπροστά στις νέες «ορέξεις» των δανειστών. Συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται πρωτίστως για τον «κόφτη» στο αφορολόγητο, για το οποίο ο υπουργός είχε αντιδράσει σθεναρά, προτού η Αθήνα πει το μεγάλο «ναι» στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των «53», η οποία συχνά πυκνά «αντιπολιτεύεται» τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το «μασάζ», που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους βουλευτές του κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, δείχνει για πρώτη φορά να μην έχει πείσει. Αυτό, καθώς ακούγονται «γκρίνιες» και από άλλους συντρόφους.

Όπως και να’ χει, η δυσαρέσκεια του κ. Τσακαλώτου είναι η σημαντικότερη, καθώς είναι ο αρχηγός της διαπραγματευτικής ομάδας, έχοντας μάλιστα κερδίσει τη συμπάθεια των εταίρων, ύστερα από τον προκάτοχό του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε δεχθεί ομαδικό «πυρ» από τους θεσμούς.

Η… σιωπή του κ. Τσακαλώτου θεωρείται ύποπτη, καθώς είναι το μόνο σχεδόν ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης που δεν πήρε θέση για τη «νίκη», όπως την παρουσιάζει το Μαξίμου, στο πρόσφατο Eurogroup. Ακόμη μία ένδειξη ότι ενδεχομένως ο υπουργός Οικονομικών να θελήσει να αφήσει το «τιμόνι» της διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας σε συνεργάτες του, σχολίασε τις σχετικές διαρροές με τη φλεγματική του αναφορά στη διάσημη ρήση του Μαρκ Τουέιν. «Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στενοί του συνεργάτες έσπευσαν δε να δικαιολογήσουν την σιωπή του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, με όρους που θα αφήνουν περιθώρια για άσκηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών, καθώς και ότι δεν κάμπτεται από πιέσεις και αμφισβητήσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ο ίδιος γίνεται στόχος, όπως λένε οι συγκεκριμένες πηγές.

Την ίδια δε στιγμή, την «εξαφάνιση» του υπουργού έχουν αναδείξει σε κορυφαίο ζήτημα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει πως ο υπουργός Οικονομικών επειδή γνωρίζει την πλήρη αλήθεια, επέλεξε να ...εξαφανιστεί αντί να διαφοροποιηθεί δημόσια με τις πανηγυρικές δηλώσεις άλλων υπουργών, όπως του κ. Σπίρτζη, ο οποίος κήρυξε το... τέλος της κρίσης από τα Ιωάννινα. Βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν εξάλλου ότι η διαρροή του κ. Τσακαλώτου δεν απευθύνεται τόσο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο στην ίδια την κυβέρνηση , μετά την κριτική που του ασκήθηκε και από το Μέγαρο Μαξίμου για την διαπραγματευτική τακτική, που ο ίδιος ακολούθησε.

Η ιστορία πάντως στα δύο αυτά χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δείξει ότι η Αριστερά είναι ενωμένη απέναντι σε ό,τι νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση. Μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, αν τελικά ο κ. Τσίπρας έχει πιστούς συντρόφους, που ανάψουν το "πράσινο φως" και στο πακέτο του Πολ Τόμσεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα