Απόπειρες αυτοκτονίας από προσφυγόπουλα


''Περισσότεροι πρόσφυγες πεθαίνουν από ποτέ άλλοτε ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το πέρασμα των προσφύγων στο Αιγαίο'' γράφει η έγκυρη εφημερίδα ενώ σημειώνει ότι ''η συμφωνία έχει πλήξει χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι πολλά παιδιά είναι ανάμεσα σε όσους -όλο και πιο πολλούς- πρόσφυγες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, έπειτα από μήνες εγκλωβισμού σε άθλια στρατόπεδα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοτραματίζονται''.

Μια έρευνα από την οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι πάνω από 5.000 ανήλικα ζουν σε άθλιες συνθήκες, που οδηγούν σε μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, παιδιά από την ηλικία των 9 ετών αυτοτραυματίζονται και από την ηλικία των 12 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας (μερικές φορές μάλιστα μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό τους), ενώ γίνεται χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τους εφήβους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εμπόρους στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι βίαιες διαμαρτυρίες και οι θάνατοι προκαλούν ψυχικά τραύματα στους νεότερους και πιο ευάλωτους πρόσφυγες, των οποίων οι οικογένειες λένε ότι φοβούνται πολύ να αφήνουν τα παιδιά τους να παίζουν μακριά από την επιτήρησή τους.

Οπως αναφέρει η Save the Children, κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς ζουν «σε κατάσταση 24ωρης επιβίωσης» και κοιμούνται σε βάρδιες προσπαθώντας να παραμείνουν ασφαλή, την ίδια ώρα που κάποια άλλα παιδιά εξαφανίζονται ή πληρώνουν διακινητές για να φύγουν από τα ελληνικά νησιά.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνήφθη για να τερματιστούν οι ροές "παράτυπων μεταναστών" στην Ελλάδα, αλλά με ποιο κόστος;», λέει ο Andreas Ring, εκπρόσωπος της Save the Children. Και συνεχίζει: «Πολλά από αυτά τα παιδιά ξέφυγαν από τον πόλεμο μόνο και μόνο για να καταλήξουν σε στρατόπεδα κράτησης, τα οποία αποκαλούν "κόλαση" και στα οποία αισθάνονται περισσότερο ως ζώα παρά ως άνθρωποι».

Επίσης, η Save the Children περιγράφει τις συνθήκες στα κέντρα ως «εξευτελιστικές», υποστηρίζοντας πως παραπέμπουν σε κράτηση, αναγκάζοντας τους αιτούντες άσυλο να συγκρούονται για είδη πρώτης ανάγκης όπως κουβέρτες, στεγνά μέρη για ύπνο, τρόφιμα, ζεστό νερό και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

«Οι συνθήκες διαβίωσης τούς έχουν κάνει να χάσουν τις ελπίδες τους και να νιώθουν σαν ζώα και αντικείμενα - όχι ακριβώς άνθρωποι, αλλά κατώτερα ανθρώπινα όντα», αναφέρει μέλος της ΜΚΟ Praksis, όπως σημειώνεται στην αναφορά. Κάποια παιδιά, συμπληρώνεται, έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα φύγουν από την Ελλάδα και έχουν γίνει ανυπόμονα, καθώς και επιθετικά λεκτικά και σωματικά, ενώ άλλα έχουν στραφεί στα ναρκωτικά.

«Οι συνθήκες μετατρέπουν τα παιδιά από νεαρούς ανθρώπους που είναι ήρεμοι και γεμάτοι όνειρα, σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν περιουσίες, άλλους, καθώς και τους εαυτούς τους», είπε ένα άλλο μέλος της Praksis.

Keywords
Τυχαία Θέματα