Άρειος Πάγος: Από σήμερα κρίνεται η τύχη των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών


Από σήμερα ξεκινούν στο Άρειο Πάγο οι συνεδριάσεις για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που προσέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου, σε μια χρονική περίοδο που οι σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας παραμένουν τεταμένες και με τις συζητήσεις για το Κυπριακό να βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", οι "8" υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι, ότι δεν έχουν

καμία βάση οι κατηγορίες των τουρκικών Αρχών εναντίον τους, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση έκδοσής τους θα κινδυνεύσει η ζωή τους, θα υποστούν βασανισμούς, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία, καθώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γίνονται χιλιάδες συλλήψεις, διώξεις, απολύσεις ακόμα και δικαστικών λειτουργών, ενώ σχεδιάζεται η επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βάρος πέφτει στις πλάτες 15 μελών των ποινικών τμημάτων του ΑΠ και τριών αντεισαγγελέων ΑΠ, που υπό την προεδρία των νεοπροαχθέντων αντιπροέδρων Γ.Σακκά και Χρ.Παρασκευά, σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις (10, 11 και 13 Ιανουαρίου) και πιθανότατα σε κοινές διασκέψεις «κεκλεισμένων των θυρών», θα αποφανθούν αν θα εφαρμόσουν την έως τώρα πάγια νομολογία του ΑΠ, που τα τελευταία χρόνια κατ' επανάληψη απέρριψε αντίστοιχα τουρκικά αιτήματα, θέτοντας μάλιστα ως όρο για την έκδοση, ακόμα και εκζητουμένων από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, ότι δεν θα τους παραδώσουν στη συνέχεια στην Τουρκία, γιατί θα απειληθεί η σωματική ακεραιότητα και η ζωή τους.

Επιστολή, με την οποία τάσσεται κατά της έκδοσης των "8", απέστειλε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, υπογραμμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της ΕΕ να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ.Παξινός τόνισε ότι ο ΑΠ καλείται να κρίνει αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο εφετειακές αποφάσεις που απέρριψαν τα τουρκικά αιτήματα, ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα.

Ο ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος απηύθυνε έκκληση στους αρεοπαγίτες να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, προειδοποιώντας ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης έστω και για λίγους, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο υπ. Δικαιοσύνης, η χώρα θα εμπλακεί σε πολιτικο-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη τους θα μετατραπεί από καθαρά νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα