Άσυλο και να αναχωρήσουν για όποια χώρα επιθυμούν ζητούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί


Την επιθυμία των πελατών τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλο, διατύπωσαν οι δικηγόροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι -κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016- κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τους νομικούς παραστάτες των οκτώ, Νίκο Αλιβιζάτο,

Χρίστο Μυλωνόπουλο και Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς επίσης και τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, και τη συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να χορηγηθούν άσυλο και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα στους οκτώ, για να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους, έτσι ώστε η επίλυση της υπόθεσης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της γείτονος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, σε παρέμβασή του χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, που ύψωσε τείχος προστασίας, και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, περιέγραψε αναλυτικά, με βάση επίσημα στοιχεία, τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης, των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι η Σύμβαση της Γενεύης (υπεγράφη από 131 χώρες) εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης. Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες Αρχές. Όπως σημείωσε, το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό, όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κυβέρνηση θα ζητήσει την ακύρωση ασύλου και για τον δεύτερο Τούρκο αξιωματικό

Keywords
Τυχαία Θέματα