Μπακογιάννη: Αίτημα της κοινωνίας οι εκλογές


Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος, σήμερα, είναι οποιασδήποτε μορφής πολιτική αλαζονεία, υπογραμμίζει η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στο ΑΜΠΕ.

Όπως επεσήμανε η ίδια, αν και ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές είναι εφικτός θα πρέπει να αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την ανασυγκρότηση του κράτους.

Ερωτηθείσα

για τυχόν πρόωρες εκλογές πιστεύει ότι "δεν είναι μακριά", ενώ για το αίτημα της ΝΔ για προσφυγή στις κάλπες το χαρακτηρίζει "αίτημα της κοινωνίας".

Αναφορικά με τη σύσταση του ΕΣΡ, εκφράζει τη χαρά της "που επικράτησε τελικά η σωφροσύνη", και δηλώνει οπαδός της εθνικής συνεννόησης.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κυρία Μπακογιάννη, πώς είδατε την πρόσφατο ανασχηματισμό;

Απ. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια προσπάθεια να αφαιρέσει από την κυβέρνηση ορισμένα βαρίδια τα οποία του δημιουργούσαν προβλήματα στην υλοποίηση της μνημονιακής του στροφής. Δεν νομίζω πως θα μακροημερεύσει διότι το πρόβλημα της κυβέρνησης αυτής είναι δομικό και ξεκινάει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ερ. Πιστεύετε ότι «μετέθεσε» την πιθανότητα πρόωρων εκλογών;

Απ. Πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση με την ελπίδα να μπορέσει να πάρει κάποια ρύθμιση για το χρέος άμεσα. Ανάλογα με την εξέλιξη αυτή θα επιλέξει πώς θα κινηθεί. Όμως είναι βέβαιο ότι οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την έχουν φέρει σε απόλυτη δυσαρμονία με την κοινωνία και αυτό προδικάζει ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά.

Ερ. Ωστόσο, αν οι εκλογές γίνουν, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός στο τέλος της τετραετίας, πώς θα μπορέσει η ΝΔ να συντηρήσει το αίτημά της για «εκλογές εδώ και τώρα»;

Απ. Το αίτημα για εκλογές δεν είναι αίτημα της ΝΔ, είναι αίτημα της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει πάψει να έχει την παραμικρή ελπίδα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σταματήσει τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης. Η πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι με αυτή την κυβέρνηση η κατάσταση θα επιδεινώνεται και γι' αυτό φουντώνει με τόσο μεγάλη δυναμική το αίτημα της πολιτικής αλλαγής.

Ερ. Κυρία Μπακογιάννη, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πιστεύετε ότι είναι ένας εφικτός στόχος για τη ΝΔ η αυτοδυναμία στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν;

Απ. Πιστεύω πως είναι ένας εφικτός στόχος διότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες αποφασισμένοι να δώσουν μία κυβέρνηση προοπτικής και μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από αυτή την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ η οποία έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους των προβλημάτων ότι δεν θα αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία για την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους και τη δημιουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα είναι οποιασδήποτε μορφής πολιτική αλαζονεία.

Ερ. Η δεύτερη αξιολόγηση θα συνοδευτεί από μέτρα που αφορούν στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό;

Απ. Ακούστε υπάρχουν ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες αναμφισβήτητα χρειάζονται. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το οποίο σήμερα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι να αντιληφθούμε ότι η εργασιακή ζούγκλα δεν μπορεί να είναι λύση σε μια χώρα που θέλει να βγει από την ύφεση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις αλλά ούτε επιχειρήσεις με εργαζόμενους στα κεραμίδια.

Ερ. Κυρία Μπακογιάννη ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει, μέχρι το τέλος του έτους, να πάρει την «πολυπόθητη» ρύθμιση του χρέους;

Απ. Εύχομαι να το καταφέρει. Αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο, διότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και επιβαρύνθηκε πολύ η οικονομία με τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Ερ. Εκτιμάτε ότι η όποια ρύθμιση του χρέους θα συνοδευτεί από 4ο μνημόνιο;

Απ. Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκαλούν μεγαλύτερες επιφυλάξεις από την πλευρά των δανειστών και αυτό σημαίνει αυστηρότερη εποπτεία. Εάν η πραγματική οικονομία συνεχίσει να βυθίζεται, δυστυχώς δεν θα αποφύγουμε το να μας θέσουν όρους ανάλογους με ένα τέταρτο μνημόνιο και αυτό αν μας το δώσουν.

Ερ. Φοβάστε το ενδεχόμενο η ΝΔ ως κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στην απαίτηση ψήφισης ενός 4ου μνημονίου;

Απ. Η ΝΔ ξέρει ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Το τρίτο μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής Βαρουφάκη-Τσίπρα και της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης. Όπως σας είπα αν η οικονομία συνεχίσει τον κατήφορο δεν θα αποφευχθεί η επιβολή νέων μέτρων. Γι΄ αυτό και υποστηρίζω ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει πολιτική αλλαγή.

Ερ. Πώς σχολιάζετε τη σύσταση του ΕΣΡ που τελικά επετεύχθη με συναίνεση, αλλά χάθηκε πολύς χρόνος;

Απ. Χαίρομαι γιατί τελικά επικράτησε η σωφροσύνη. Η κυβέρνηση έκανε πίσω και αποδέχθηκε το αυτονόητο, δηλαδή τη συνταγματική νομιμότητα. Πρέπει να πω ότι ο πρόεδρος της Βουλής επέδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν μπορώ όμως να αφήσω ασχολίαστη τη δήλωση του κ. Παππά, ο οποίος αφού καταργήθηκε ο νόμος του από το ΣτΕ, αφού η κυβέρνηση υποχώρησε στον αριθμό των αδειών και αφού συγκροτήθηκε ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες όπως επιβάλει το Σύνταγμα, νιώθει δικαιωμένος. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη...

Ερ. Ασπάζεστε την άποψη για «εθνική συνεννόηση» λόγω των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν στη χώρα;

Απ. Γνωρίζετε ότι από την αρχή αυτής της κρίσης ήμουν οπαδός της εθνικής συνεννόησης για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Μια πορεία που ακολούθησαν όλες οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Όμως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έδειξε από την πρώτη μέρα τις προθέσεις της. Διχάζει τον ελληνικό λαό και επειδή δεν έχει πια αφήγημα λοιδορεί και δαιμονοποιεί τους αντιπάλους, με την ίδια ακριβώς λογική που είχε όταν ήταν αντιπολίτευση. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για την χώρα και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Μακάρι να ήταν αλλιώς.

Ερ. Πώς σχολιάζετε την εκλογή του Τράμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή του;

Απ. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν ξέρουμε τις θέσεις του κ Τράμπ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Θα περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε. Σε κάθε περίπτωση η καινούρια αυτή πραγματικότητα χρειάζεται βαθιά ανάλυση και μελέτη. Οφείλουμε να βρούμε τις αιτίες που στην Ευρώπη και την Αμερική κυριαρχούν δυνάμεις που κινούνται στη λογική της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού.

Ερ. Με την ιδιότητά σας ως συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών θα ήθελα να μου πείτε τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα;

Απ. Είναι βέβαιο ότι αν είχαμε εκλογή Δημοκρατικού Προέδρου θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα επιρροής η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα. Δεν παύει πάντως να είναι μια εξαιρετικά τιμητική παρουσία για την Ελλάδα καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα απέδειξε, στη διάρκεια της θητείας του, ότι ήθελε και πολλές φορές βοήθησε αποτελεσματικά την χώρα μας.

Ερ. Με δεδομένο ότι ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, πιστεύετε ότι η επίσκεψη του Πρόεδρου των ΗΠΑ θα συνοδευτεί με «πίεση» της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού;

Απ. Πιστεύω ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης ανεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Πάντως, η τελική απόφαση -ας μην έχουμε καμία αμφιβολία- ανήκει πάντοτε στους δύο ηγέτες και στις δύο κοινότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα