Χαλκιδική: Ικανοποιητικές οι πωλήσεις για τους ελατοπαραγωγούς


Ικανοποιημένοι με τις ποσότητες ελάτων που διέθεσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις φετινές γιορτές δηλώνουν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής, παρότι πούλησαν σε τιμή χαμηλότερη κατά 10% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, υπογράμμισε ότι μέχρι και την παραμονή των

Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περί τα 23.000 έλατα, ενώ εξήχθησαν στην Κύπρο 1.800.

Στην Αθήνα η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα, αφού υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν ως κατά και 15% περισσότερα έλατα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε μεταβολή. Κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιοχές ήταν τα “σκληρά παζάρια” των καταναλωτών, ακόμη και στις περιοχές όπου η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι καλύτερη, όπως μας επισήμανε ο κ. Ξάκης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος επισήμανε ότι τελικά τα δέντρα πουλήθηκαν σε ποσοστό ως και 10% χαμηλότερα, σε σχέση με περσινή αντίστοιχη περίοδο, γεγονός που απέδωσε στην αποφασιστικότητα των καταναλωτών να “αγοράσουν σε μικρότερη τιμή από την αναγραφόμενη”. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν φέτος στα 30- 50 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 40-55 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί - όπως είπε - δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε ένα χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.

Όπως υπογράμμισε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να τού παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη του, στη διάρκεια των εορτών, δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ έως και 6.000 ευρώ. “Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζεται ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-23.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα σε ποσοστό 50% συγκριτικά με το 2008, όπως μας υπογράμμισε ο κ. Ξάκης.

Αναφορικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο ίδιος τη χαρακτήρισε "πολύ απαιτητική ασχολία" και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να "πάρει" ύψος. "Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια" επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα