"Χαστούκι" από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταματήστε τις ομαδικές απελάσεις στην Τουρκία

18:33 7/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Την έντονη ανησυχία του για τις «ομαδικές απελάσεις» Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς, μετά τις σχετικές σοβαρές καταγγελίες από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Ειδικότερα, ο κ. Μουϊζνιεκς καλεί τις ελληνικές Αρχές «να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης» και να τηρήσουν «τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτές ορίζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή

Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), όσο και από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (της Γενεύης).

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η χώρα υπόκειται τεράστιες πιέσεις από το προσφυγικό-μετανεστευτικό, ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν δικαιολογεί πρακτικές που παραβιάζουν τις εν λόγω συμβάσεις.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του: «Ανησυχώ ιδαίτερα για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, όπως έχει αναφερθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν ομαδικά στην Τουρκία αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, εμποδίζοντας έτσι την προσπάθειά τους να αναζητήσουν και να λάβουν άσυλο.

Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να αναζητήσουν και να απολαύσουν αποτελεσματικά το άσυλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές - όπως οι ομαδικές απελάσεις - οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Keywords
Τυχαία Θέματα