Χρέος: Στις καλένδες ουσιαστική ρύθμιση λόγω εκλογών σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία


Οι δανειστές μας είπαν ανοιχτά ότι θα βάλουν στον… πάγο μέχρι το 2018 τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραπέμπουν για μετά το 2018 τη συζήτηση για μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Κάτι αναμενόμενο, παρά τις όποιες προσδοκίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι

εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ως τις 22 Οκτωβρίου), όχι μόνο δεν αφήνουν την παραμικρή ελπίδα για μία ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά θα οδηγήσουν σε σκληρότερη στάση έναντι της χώρας μας, κάτι που ήδη έχει φανεί και από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών.

Όπως έχει γράψει το pagenews.gr τεχνικής υφής και βραχυπρόθεσμης στόχευσης θα είναι τα όποια μέτρα θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που έχουν επεξεργαστεί οι δανειστές, είναι τα εξής:

-Παράταση – επιμήκυνση κατά 4 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής από 28 σε 32 χρόνια

-Να μετατραπεί ένα μικρό – μειοψηφικό ποσοστό – του χρέους της Ελλάδος από κυμαινόμενο σε σταθερό

ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και ο βασικός δανειστής της Ελλάδος να εκδώσει interest rates swaps

-Το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει swaps για τους εγγυημένους δανειακούς τίτλους Collateralized Loan Obligations – CLOs

-Τα ομόλογα EFSF που έχουν απομείνει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να αντικατασταθούν με 30ετή ομόλογα με σταθερό επιτόκιο.

Με τα μέτρα αυτά τα οποία θα μπορούσαν να αφορούν το ¼ το 25% του συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τους δανειστές μειώνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και με αυτή την φόρμουλα θα μπορούσε να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5%.

Διαμάχη ΔΝΤ- Ευρωπαίων

Εν τω μεταξύ στη διαμάχη για το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εντείνεται και η διαμάχη, με αντικείμενο το ερώτημα πόσο αυστηρό πρέπει να είναι στο μέλλον το πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών.

Ενώ το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε χαλάρωση των όρων, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατήρηση των φιλόδοξων στόχων.

Στο πρόγραμμα βοήθειας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει από το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.

Αυτό που συζητείται τώρα είναι τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμα» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι.

Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής,: Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους.

Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018.

Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο φέρνει σε δύσκολη θέση τους Μέρκελ και Σόιμπλε.

Εξαιτίας των διαφορετικών και σύνθετων συμφερόντων, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμφωνήσουν εντός της τρέχουσας χρονιάς, όπως είχε προβλεφθεί.

Εντούτοις το πρόβλημα δεν μπορεί να μετατεθεί απλά μετά τις γερμανικές εκλογές.

Διότι την ερχόμενη άνοιξη η Αθήνα θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα.

Και θεωρείται απίθανο να συναινέσει η γερμανική Βουλή στην εκταμίευση άλλης δόσης από τον ESM, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα