Χρήστος Σταϊκούρας: Η αυταπάτη της τελευταίας 3ετίας βάρυνε με δισ. το χρέος

12:23 4/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Χρήστος Σταϊκούρας: "Απαιτείται η επίτευξη και διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Γιατί όμως οι εκθέσεις βιωσιμότητας επιβαρύνθηκαν τόσο πολύ τα τρία τελευταία χρόνια;".

Επιβαρύνθηκε τόσο πολύ το χρέος τα 3 τελευταία χρόνια λόγω αυταπάτης και δημιουργικής ασάφειας που χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική και σωρεύθηκε ένα κόστος πολλών δισ. ευρώ, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, συμπληρώνοντας πως "είμαστε η μοναδική παγκοσμίως αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη", σημείωσε.

"Η χώρα επέστρεψε σε ύφεση

το 2015-16 και επιτυγχάνει το 2017 ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης πολύ χαμηλότερους από τις αρχικές εκτιμήσεις, διευρύνοντας το χάσμα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το χειρότερο είναι ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για τις επόμενες δεκαετίες της ελληνικής οικονομίας έχει πέσει στο 1% από 1,9% που προέβλεπαν οι θεσμοί το 2014 για την ελληνική οικονομία. Το κρίσιμο θέμα για την ελληνική οικονομία είναι πώς θα γυρίσουμε πίσω στους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμούσαν οι εταίροι για την ελληνική οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. Χάσαμε το 50% της δυναμικής και αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος για να βελτιώσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", είπε μεταξύ άλλων.

Τέσσερις είναι οι προτεραιότητες για να πετύχουμε βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και να δημιουργηθεί πολύτιμος δημοσιονομικός χώρος, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

-Πρώτον, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, επιβάλλεται η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η σταδικά μείωση των φορολογικών συντελεστών.

-Δεύτερον, η εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, που θα εκτείνεται για την περίοδο μετά το 2018, με στόχο τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

-Τρίτον, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, της πλήρους εκτέλεσης των δημοσίων επενδύσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

-Τέταρτον, η υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Επισήμανε, στη συνέχεια, ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος και μόνο αν κριθούν αναγκαίες, όπως παραδέχθηκε ο Ρέγκλινγκ και θα συνοδευθούν με όρους αυστηρής εποπτείας.

Μάλιστα, διατύπωσε ένσταση γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην αντλεί τα χαμηλότερου κόστους δάνεια του ESM.

Αν είχε ολοκληρωθεί ήδη ένα συνεκτικό πλαίσιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και αν η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν πιο χαμηλά και πιο λογικά. Όλα αυτά όμως απαιτούν μια άλλη, πιο σοβαρή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα