ΔΕΣΦΑ: Την άλλη εβδομάδα τα σπουδαία


Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η Αθήνα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, μετά το χθεσινό ναυάγιο με την αποχώρηση της Socar.

Όπως δήλωσε στο Reuters, προσκείμενη πηγή, "οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα".

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους πιστωτές, που θα βοηθήσουν να καθοριστεί αν θα υπάρξει ένας νέος διαγωνισμός

ή θα αλλάξουν οι όροι του τρέχοντος. Το ζήτημα, σύμφωνα με το Reuters, θα συζητηθεί και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Όπως μετέδιδε από νωρίς το πρωί το pagenews, στο Μαξίμου ήδη απεργάζονται σχέδιο Β, που περιλαμβάνει άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ. Και για την περίπτωση αυτή υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον, πριν μάλιστα προλάβουν να μπουν τα.. καρφιά στο φέρετρο του deal με τη Socar.

Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου του Βελγίου Fluxys μαζί με τη ρουμάνικη εταιρεία Transgas, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και η SNAM, η οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν δήλωσε πως θα εξέταζε αγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ ακόμα και αυτόνομα.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στον νέο διαγωνισμό οι όροι να αλλάξουν, να κρατήσει δηλαδή το δημόσιο το 51% του ΔΕΣΦΑ και να πάει προς πώληση το 49%.

Πως θα καλυφθεί η ζημία

Οι Αζέροι άφησαν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τώρα, εν μέσω πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης για το χρέος με τους δανειστές, τον εξής σκόπελο: να βρει το αντίβαρο στη "χασούρα" των 188 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει από τα "ναυάγιο" στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σημειώνεται πως το τίμημα, που είχε συμφωνηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013 μεταξύ της αζέρικης Socar, των ΕΛΠΕ και του ΤΑΙΠΕΔ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ήταν 400 εκατ. ευρώ.

Η μία εναλλακτική είναι το Μαξίμου να "σπρώξει" τις εξαγορές των ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, παρόλο που η Αθήνα εκπέμπει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό, την ώρα που απαιτείται ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η άλλη είναι να κηρύξει εκ νέου διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και μάλιστα άμεσα, καθώς τα έσοδα από το deal έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό του 2017.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, υπεγράφη το 2013. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας των ενστάσεων της Κομισιόν στην απόκτηση του ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από τη Socar. Τότε, προέκυψε η συμφωνία με την ιταλική Snam για το 16%, από το 66% που θα έπαιρναν οι Αζέροι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Κομισιόν.

Οι διαπραγματεύσεις πήραν την κάτω βόλτα το καλοκαίρι με την τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία προέβλεπε μείωση της "ανακτήσιμης διαφοράς" των 829 εκατ. ευρώ που περιμένει ο ΔΕΣΦΑ από προηγούμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα