Διαγωνισμός συγγραφής και παράστασης θεατρικού κειμένου


Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες μουσειολογικές και εκπαιδευτικές τάσεις, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το «Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου», ένα πρωτότυπο project βασισμένο στην τεχνική του museum theatre, με θέμα «Γκάζι, 1984…».

Καλούμε καλλιτέχνες και ομάδες να γράψουν ένα θεατρικό κείμενο με έμπνευση από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας

τη δεκαετία του 1980, το οποίο θα υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017. Επιτροπή αξιολόγησης θα κρίνει τα 4 καλύτερα κείμενα τα οποία θα ανέβουν, το Μάρτιο του 2017, στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη».

Χρήσιμες πληροφορίες
Θέμα:
Τα κείμενα πρέπει να είναι εμπνευσμένα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας τη δεκαετία του 1980. Το 1984 αποτελεί χρονιά-ορόσημο καθώς σταματά η λειτουργία του εργοστασίου, γεγονός που επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά.
Σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα δίνεται ένα πλήρες κείμενο με ιστορικές πληροφορίες για το εργοστάσιο και την περιοχή. Όσοι επιθυμούν, θα μπορούν, κατόπιν συνεννόησης, να επισκεφτούν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και να ξεναγηθούν σ’ αυτό.

Σε ποιους απευθύνεται:
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε καλλιτέχνες και ομάδες που θα γράψουν, θα σκηνοθετήσουν και θα παίξουν ένα θεατρικό έργο.

Οι χώροι:
Οι χώροι του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου στους οποίους θα ανέβουν οι παραστάσεις είναι:
το κτίριο του Νέου Υδαταερίου (ισόγειο)
το κτίριο των Παλαιών Φούρνων
το κτίριο Πίεσης και Διανομής
Οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν 2 από τα 3 παραπάνω κτίρια στα οποία θα παρουσιαστεί η παράστασή τους. Το κοινό θα μετακινείται από τον έναν χώρο στον άλλο.

Διάρκεια:
Η διάρκεια της παράστασης των θεατρικών κειμένων (συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων από κτίριο σε κτίριο) θα πρέπει να είναι 30-45 λεπτά.

Οι παραστάσεις:
Τα 4 καλύτερα θεατρικά κείμενα που θα επιλεγούν από επιτροπή αξιολόγησης θα ανέβουν στις 3 και 4 Μαρτίου 2017, στο πλαίσιο της έκθεσης «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη». Ο αριθμός των ηθοποιών που θα βρίσκονται επί σκηνής σε κάθε παράσταση είναι δύο. Οι παραστάσεις θα απευθύνονται σε ενήλικες και μπορούν να συνδυάζουν διαφορετικές μορφές έκφρασης (θέατρο, video art, κίνηση, χορός…).

Χρηματικό έπαθλο:
Στο τέλος της δεύτερης ημέρας παραστάσεων (4 Μαρτίου 2017), η επιτροπή αξιολόγησης θα κρίνει την καλύτερη παράσταση για την οποία οι δημιουργοί θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 500€.

Διαδικασία υποβολής:
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλουν, μέχρι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 14.00, στο mail gasmuseum@athens-technopolis.gr, με την ένδειξη «Για το διαγωνισμό “Γκάζι, 1984…”», τα παρακάτω:

Τα θεατρικά κείμενα θα πρέπει να είναι ανώνυμα, να αναγράφεται μόνο ο τίτλος και να είναι γραμμένα σε γραμματοσειρά Calibri 12pt και 1,5 διάστιχο.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα λάβει στα χέρια της τα θεατρικά κείμενα χωρίς το όνομα του συγγραφέα. Τα στοιχεία θα βρίσκονται στη διάθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και θα αποκαλυφθούν όταν πλέον θα έχουν επιλεγεί τα 4 θεατρικά κείμενα.

Επιτροπή αξιολόγησης:
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τις:
Φωτεινή Βενιέρη, διδάκτορας μουσειακού θεάτρου
Κατερίνα Μαυρογεώργη, ηθοποιός
Χριστίνα Χριστοφή, σκηνοθέτις

Λίγα λόγια για την επιτροπή αξιολόγησης:
Η Φωτεινή Βενιέρη είναι διδάκτορας μουσειακού θεάτρου και εκπρόσωπος της International Museum Theatre Alliance (ΙΜΤΑL) στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται με το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων μουσειακού θεάτρου.

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη είναι ηθοποιός, απόφοιτη της Δραματικής σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Θωμά Μοσχόπουλο, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη, Αργύρη Ξάφη, Σοφία Πάσχου και Βάσια Ατταριάν. Είναι ιδρυτικό μέλος του Skrow Theater Group. Το 2014, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, έγραψε το μονόλογο «Ο θερμαστής», ο οποίος απέσπασε τον Έπαινο Ερμηνείας. Το 2015, έγραψε το μονόπρακτο «Μέχρι τώρα» που παρουσιάστηκε στο Skrow Theater.

Η Χριστίνα Χριστοφή είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός με σπουδές στη μουσική (Εθνικό Ωδείο), στον κινηματογράφο (NYFA/UCLA) και στο θέατρο. Το 2004, έκανε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους ενώ ακολούθησαν άλλες τρεις. Από το 2008, ασχολείται με το θέατρο και έχει σκηνοθετήσει συνολικά 12 παραστάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Το Θέατρο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σκηνοθέτησε την παράσταση «Διώρυγα», η οποία απέσπασε τον Έπαινο Πρωτότυπης Σύνθεσης. Το 2015 ίδρυσε το θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη.

info
Save the dates!
Υποβολή θεατρικών κειμένων μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2017 (14.00)
Αποτελέσματα: 15 Ιανουαρίου 2017
Παραστάσεις: 3 και 4 Μαρτίου 2017
Τελικά Αποτελέσματα: 4 Μαρτίου 2017

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Τηλ: 2130109325, 2130109300
E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα