ΔΝΤ: Εντός, εκτός και επί τα… αυτά


Στις Συμπληγάδες της αντιπαράθεσης ΔΝΤ- Γερμανίας κινδυνεύει να συνθλιβεί η κυβέρνηση και η ελληνική οικονομία.

Οι διαπραγματεύσεις, των Ευρωπαίων, στην ουσία της Γερμανίας, με το Ταμείο έχουν εισέλθει σε ένα κρίσιμο σημείο, χωρίς όμως να μπορούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία και η όλη ένταση της σύγκρουσης τους μετατρέπεται σε πίεση προς την ελληνική πλευρά για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα.

Η Γερμανία θέλει με κάθε τρόπο το ΔΝΤ στο

ελληνικό πρόγραμμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται την εκλογίκευση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάτι που επιθυμεί το ταμείο, για να μην δώσει την εντύπωση στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι χαλαρώνει την πίεση στους… άσωτους Έλληνες.

Το ΔΝΤ αντί να κρατήσει μία σταθερή γραμμή συμβατή με την οικονομική του ανάλυση, δηλώνοντας με σαφήνεια στη Γερμανία ότι πλεονάσματα του 3,5% δεν βγαίνουν και ζητώντας ουσιαστική ρύθμιση του χρέους, διολισθαίνει σε μία συζήτηση για διευθέτηση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με μέτρα λιτότητας που θα κληθεί να σηκώσει η Ελλάδα, για να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά.

Πολλά έχουν γραφεί για τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, από την έξοδο του ταμείου μέχρι και την ανάληψη ρόλου ως ειδικού συμβούλου με ένα ειδικό συμβουλευτικό στάτους, με περιορισμένες εξουσίες, που θα διατηρήσει το Ταμείο στο τραπέζι.

Για πάνω από ένα χρόνο, το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα δεχθεί να μετάσχει στο όποιο νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι μη ρεαλιστικοί, χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους. Με δεδομένη τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις στην ελάφρυνση, πλέον το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο, που θα του επιτρέπει να διαδραματίσει έναν ρόλο με περιορισμένη τυπικότητα, λένε μερικές πηγές.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα δείξει και εάν το ΔΝΤ μείνει ή φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα