ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα πετύχει το 2018 τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%


Μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του για το ΑΕΠ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέρχεται με νέα ανακοίνωση-«μαχαιριά» επιμένοντας ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι πολύ χαμηλότερο από το 3,5% και συγκεκριμένα 2%.

Το ΔΝΤ

εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το 2018 και τουλάχιστον για τέσσερα επιπλέον χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους εταίρους ενόψει της επόμενης φάσης της διαπραγμάτευσης.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι για το 2018 δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μνημόνιο, ήτοι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, προβλέποντας ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2%, από 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. Στην συνέχεια, δηλαδή από το 2019 έως και το 2022 το Ταμείο εκτιμά ότι ο Προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μόνον.

Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας στο υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής, για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 1,75%.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα στην έκθεση. Το ΔΝΤ «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016, άρα επιβεβαιώνει την υπέρβαση του στόχου της περυσινής χρονιάς που ήταν μόλις 0,5%. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2016 με τη «σφραγίδα» της Eurostat.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα σε αυτή τη φάση για το 2018 ωστόσο η επιμονή ότι υπάρχει κενό -σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους και την κυβέρνηση που λένε ότι δεν υπάρχει- σημαίνει ότι η αξιολόγηση του φθινοπώρου και η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2018 «εγκυμονεί» τον κίνδυνο να ξανανοίξει το θέμα.

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι οι υπολογισμοί του βασίζονται στα στοιχεία που έχει δώσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου και προσθέτει ότι σε περίπτωση που οι επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της Eurostat –στις 21 Απριλίου- δεν είναι οι ίδιες, τότε θα υπάρξει αναπροσαρμογή των προβλέψεων. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις στηρίζονται στα ψηφισμένα μέχρι τώρα μέτρα άρα δεν περιλαμβάνουν την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-2020, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να τηρείται ο στόχος του 3,5%, αντί 1,5% που βλέπει χωρίς αυτά το Ταμείο στο Fiscal Monitor.

Μαξίμου: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018

Την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεση του χαιρετίζουν στην κυβέρνηση και σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018.

«Χαιρετίζουμε την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα με βάση τη σημερινή έκθεσή του (Fiscal Monitor)», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και επισημαίνουν, ειδικότερα, τα εξής:

Πρώτον, υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. «Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!», τονίζουν.

Δεύτερον, σημειώνουν ότι «οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

Τρίτον, υπογραμμίζουν ότι η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 και αναφέρουν ότι «ο στόχος για το 2018, βάσει του προγράμματος, είναι στο 3,5%, στόχος που σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση θα επιτευχθεί».

Τέταρτον, οι πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χουλιαράκης, θα βρίσκονται από αύριο, Πέμπτη 20 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο, 21 και 22 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα