Έλενα Παπαδοπούλου στο Pagenews.gr: Το TEDx αλλάζει ζωές
Ομολογώ πως πηγαίνοντας στο ραντεβού που είχα δώσει με την Έλενα, είχα λίγο άγχος. Άγχος για το που θα πάει η κουβέντα. Και για το αν θα πάει. Σκεφτόμουν πως το TEDx είναι υπέροχο να το βλέπεις. Πως μπαίνεις στο Youtube για να παρακολουθήσεις μία ομιλία, αλλά μετά από κανένα δίωρο συνηδειτοποιείς ότι το έχεις ακόμα ανοιχτό.
"Ναι, είναι υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους να σου εξηγούν τις ιδέες τους ή να σου μιλούν για προσωπικά βιώματα. Όμως σε μια συνέντευξη
Μέχρι που ήρθε η Έλενα Παπαδοπούλου στο τραπέζι. Χαιρετηθήκαμε, γνωριστήκαμε, συζητήσαμε και πάτησα το "Rec". "Γράφει", της λέω.
"Ξεκινάμε". Μία ώρα αργότερα, αν δεν της έλεγα "νομίζω πρέπει να σταματήσουμε, γιατί δεν ξέρω πόσες ώρες θα μου πάρει η απομαγνητοφώνηση", θα μιλούσαμε ακόμα.
Και δεν είναι μόνο το TED και το TEDx. Όταν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που έχει ταξιδέψει πολύ, που έχει συναναστραφεί με αστέρες όπως ο Ντάνιελ Γκρεγκ και που μπορεί σε μια ομιλία (είτε στη σκηνή του TEDxThessaloniki, είτε οπουδήποτε αλλού μπορείς να φανταστείς) που εσύ θα δεις, εκείνη να έχει δουλέψει μέρες για να βγει το αποτέλεσμα, τότε σίγουρα έχεις πολλά να πεις. Κυρίως έχει εκείνη να σου πει.
Να σας γνωρίσω (για όσους δεν την ξέρετε) την Έλενα. Η Έλενα Παπαδοπούλου έχει την επιμέλεια του TEDxThessaloniki και πρόσφατα πήρε τον τίτλο του TEDx Ambassador που δόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι Ideas Curator και Speaker Coach και μπορείτε να βρείτε πολλά για εκείνη εδώ: www.elena-csc.com.
Τα υπόλοιπα τα εξηγεί καλύτερα η Έλενα στη συνέντευξη που ακολουθεί στο Pagenews.gr:
Συνέντευξη στον Βασίλη Μοιρώτσο
Θα θέλαμε να εξηγήσεις για τον κόσμο που δεν το γνωρίζει, τι ακριβώς είναι το TED;
Το ΤΕD θεωρείται παγκοσμίως από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες επικοινωνίας, διάδοσης γνώσης και πληροφορίας. Aπό 'κει και πέρα αυτό στο οποίο βασίζεται είναι η δύναμη των ιδεών. Το μότο είναι “Ideas worth spreading”, “Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.” Ξεκίνησε το 1984 στον Monterey της Καλιφόρνια στην Αμερική όπου τότε έγινε ένα συνέδριο με 1200 ανθρώπους και όσα ακούστηκαν παρέμειναν στα στενά όρια του συνεδρίου και όσων το παρακολούθησαν.
Ήταν δύσκολο στην αρχή ως εγχείρημα και πέρασαν κάποια χρόνια για να επαναληφθεί. Κάποια στιγμή άλλαξε χέρια το 2001 αλλά το μότο παρέμεινε "Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Γενικότερα στη σκηνή του TED έχουν ανέβει thinkers & doers: άνθρωποι που έχουν όραμα, που έχουν τη δύναμη να εμπνέουν, που μοιράζονται καινοτόμες ιδέες και θέσεις αλλά και εξελίξεις και επιτεύγματα σε επιστημονικό και τεχνολογικο επίπεδο που μας επηρεάζουν όλους. Μερικά παραδείγματα είναι οι: Elon Musk, Bill Gates, Isabel Allende, Al Gore, Steven Hawking, Alain de Botton, Nicholas Negroponte, Arianna Huffington και πρόσφατα his holiness Pope Francis).
Το ακρώνυμο του TED σημαίνει Tecnology - Entertainment - Design. Ξεκίνησε γύρω απ' αυτή τη θεματολογία. Αργότερα εξελίχθηκε και σήμερα αφορά τα πάντα. Έχουν ανέβει ιστορικοί, επιστήμονες, μαθηματικοί, δημοσιογράφοι, απλοί πολίτες που έχουν κάνει την ιδέα τους πράξη και στάση ζωής και αυτό έχει παίξει ρόλο στο να επηρεαστούν ζωές ανά τον κόσμο με θετικό πρόσημο. Δεν αφορά μόνο δημόσια πρόσωπα αλλά και ανθρώπους της διπλανής πόρτας.
Αυτό που έκανε τη μεγάλη ανατροπή για να εκτοξευτεί και να πάρει το “δημόσιο” χαρακτήρα που έχει σήμερα το ΤΕD ήταν όταν το 2006 ο τωρινός ιδιοκτήτης, o Κρις Άντερσεν (Chris Anderson) αποφάσισε να δώσει - διαθέσει όλη αυτή την πληροφορία που υπήρχε μέσα από τις ομιλίες στη σκηνή του TED, δωρεάν στο διαδίκτυο. Και πλέον μπορούμε να βρούμε και να παρακολουθήσουμε όλες τις ομιλίες από τότε μέχρι και σήμερα στο www.ted.com δωρεάν.
Το δεύτερο καίριο σημείο όσον αφορά στην ευρεία διάδοση του TED ήταν όταν το 2009 αποφάσισαν να δώσουν άδειες έτσι ώστε να διοργανωθούν κατά τόπους σε όλο τον κόσμο ΤΕD-like events. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το TED διαρκεί 4 μέρες και πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο, τώρα στο Vancouver του Καναδά, τα ΤΕDx συνέδρια είναι ανεξαρτήτα διοργανωμένα από ομάδες της τοπικής κοινωνίας για 1 μέρα, ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες από το ΤΕD. Tα TEDx events έχουν στόχο να αναδείξουν μέσα από την τοπική κοινότητα ιδέες που αξίζει να διαδοθούν και έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να αλλάξουν τον κόσμο. Συνεπώς, υπάρχει το ΤΕD και υπάρχουν και τα ΤΕDx events.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πόσα υπάρχουν και που;
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πλέον 26 από το 2009 που ξεκίνησαν τα πρώτα. Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα και όλα τα υπόλοιπα είναι πιο μικρά σε μέγεθος αλλά εξίσου σημαντικά σε αξία. Η διαφοροποίηση είναι ότι για να διοργανώσεις ένα event με πάνω από 100 προσκεκλημένους, πρέπει να έχεις παρακολουθήσει το μεγάλο κεντρικό ΤΕD συνέδριο που γινόταν στην Αμερική και τώρα γίνεται στον Καναδά.
Τέτοια δυνατότητα έχουν τέσσερα ΤΕDx αυτή τη στιγμή. Το TEDxThessaloniki, το TEDxAthens, το TEDxAcademy και το TEDxRhodes. Όλα τα υπόλοιπα είναι πιο μικρά και μπορούν να τα παρακολουθήσουν μέχρι 100 άνθρωποι. Όλες όμως οι ομιλίες ανεβαίνουν στην πλατφμόρμα του Youtube, στο κανάλι TEDxTalks (https://www.youtube.com/user/TEDxTalks ) και μπορούν να τις παρακολουθήσουν όλοι ελεύθερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση, χρόνος και πρόσβαση στο ίντερνετ.
Μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας;
Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποιος μπορεί να μιλήσει. Την επιλογή των ομιλητών την καθορίζει η κάθε ομάδα και με βάση κριτήρια που έχουν να κάνουν καταρχήν στο να είναι κάτι αληθινό και πραγματικό. Από 'κει και πέρα να είναι κάτι που να είναι καινούργιο. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μια ιδέα που δεν την έχει ακούσει ποτέ ξανά κανείς, το οποίο φυσικά πάντα υπάρχει και είναι απ' αυτά που ψάχνουμε, αλλά μπορεί να είναι και κάτι που θα προσεγγίσεις από μία διαφορετική οπτική και θα την αναδείξεις με άλλο τρόπο δίνοντας έτσι μια διαφορετική διαδρομή και σε μια ιδέα που προυπήρχε.
Ο καθένας μπορεί. Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους ψάχνουμε και βρίσκουμε και τους καλούμε για να μιλήσουν, δεχόμαστε επίσης emails και προτάσεις για ομιλητές και ομιλίες. Εξαρτάται μετά το κάθε event ποιους θα επιλέξει.
Πως άρχισες να ασχολείσαι με αυτό;
Χωρίς να προλάβω να το συνηδειτοποιήσω ξεκίνησα να ασχολούμαι. Ήταν σίγουρα από επιλογή, αλλά ήταν ένα πολύ αναπάντεχο “δώρο” – όπως το λέω- από μια καλή μου φίλη που ήταν τότε η Curator του ΤΕDxThessaloniki η Ελένη Ανδρεάδη.
Σε μια συζήτηση που είχαμε με την Ελένη, της λέω αν θες να σε βοηθήσω σε κάτι θα χαρώ πολυ, μην διστάσεις. Μου απαντάει "σοβαρά?". Λέω "ναι, γιατί όχι". Τέλεια, μου λέει θα σου πω. Την επόμενη μέρα έλαβα ένα email με κοινοποίηση σε πολλά άτομα που έλεγε "Παιδιά η φίλη μου η Έλενα θα βοηθήσει στο ΤΕDxThessaloniki και θα ασχοληθεί με χορηγίες".
Φυσικά έπεσα στα βαθιά, αλλά μου είπε να μην ανησυχώ. Κι έτσι ξεκίνησα. Με το κομμάτι των χορηγιών. Τα πήγαμε καλά. Την επόμενη χρονιά η Ελένη δεν είχε τον χρόνο να ασχοληθεί όπως ήθελε με αποτέλεσμα να αναλάβω ένα ρόλο πιο οργανωτικό. Ήταν ουσιαστικά ο συντονισμός της διοργάνωσης. Και την τρίτη χρονιά πήρα την άδεια για την διοργάνωση του event και ανέλαβα την επιμέλεια, ύστερα από πρόταση και όλης της ομάδας. Είχα τον χρόνο και το ήθελα. Είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ χρόνο για πολλούς μήνες. Ξεκίνησε έτσι και πλέον κυριαρχεί στη ζωή μου.
Ασχολείσαι μόνο με ό,τι αφορά το TEDxThessaloniki;
Έχω την επιμέλεια του ΤΕDxThessaloniki, αλλά μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι, το TED μου απένειμε τον τίτλο του TEDx Ambassador που δίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επί της ουσίας ορίζουν ένα άτομο έχοντας αναγνωρίσει τον ηγετικό του ρόλο και την προσφορά του στην κοινότητα, αλλά και τη δέσμευσή του στις αξίες του TED και του TEDx για να έχει ένα ρόλο διευκόλυνσης ροής της πληροφορίας, προσφοράς εμπειρίας και γνώσης αλλά και να είναι το πρόσωπό τους στην Ελλάδα. Αντί να φεύγει ένα email από τα τοπικά TEDx events στα κεντρικά και να περιμένουν μια απάντηση, είναι πιο εύκολο να στέλνουν σε ένα άτομο που έχει γνώση τόσο του αντικειμένου όσο και της χώρας και της κουλτούρας και όλων των πρακτικών δυσκολιών ώστε να συνεισφέρει άμεσα και γρήγορα.
Είναι και ένα πρόσωπο που είναι γνώριμο, αφού όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Άλλο να απευθύνεσαι σε κάποιον που γνωρίζεις και μπορείς απλά να τον πάρεις ενα τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή και άλλο σε κάποιον από άλλη χώρα και μακριά σου. Η εγγύτητα πάντα διευκολύνει στη σωστή επικοινωνία.
Είναι απρόσωπο να στείλεις κάτι απευθείας στα κεντρικά;
Όχι, δεν είναι απρόσωπο, απλά είναι μακριά και καμιά φορά χρονοβόρο. Η αλήθεια είναι πως η κοινότητα του TED είναι πιο προσωποποιημένη, με την έννοια ότι το μόνο που χρειάζεται να πεις είναι "γεια σου είμαι ο τάδε απ' το TEDx εκεί" και αμέσως όλα γίνονται σε πολύ προσωπικό επίπεδο. Γιατί για να βρίσκεσαι μέσα σ' αυτή την κοινότητα σημαίνει ότι έχεις κοινές αξίες και κοινό όραμα. Σε συνδέουν πράγματα που μπορεί να μην σε συνδέουν με ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Άρα έχεις ξεπεράσει ένα πρώτο επίπεδο σύνδεσης και επικοινωνίας και όλα είναι πιο εύκολα.
Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό το όραμα; Θα βλέπουμε κάθε χρόνο και κάτι διαφορετικό;
Σίγουρα θέλουμε και προσπαθούμε να το αναπτύσσουμε κάθε χρόνο με μικρές λεπτομέρειες. Πλέον μπαίνουμε στον ένατο χρόνο στην Ελλάδα. Είναι κάτι που θέλουμε να εξελίξουμε. Όριο δεν υπάρχει. Εκτός αν υπάρχει όριο στις ιδέες των ανθρώπων. Θεωρώ όμως ότι ούτε εκεί υπάρχει όριο. Από 'κει και πέρα προσπαθούμε να εξελίσσουμε τον θεσμό και για να φρεσκάρουμε εμείς τον εαυτό μας, αλλά και για να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στο κοινό που έρχεται.
Για παράδειγμα φέτος στη Θεσσαλονίκη αυτό που κάναμε για πρώτη φορά ήταν πως εκτός από τις ομιλίες, αποφασίσαμε ένα κομμάτι αυτής της ημέρας να το οργανώσουμε διαφορετικά. Δηλαδή σε διαφορετικές αίθουσες κάναμε ζευγάρια τους ομιλητές με κάποια κοινή θεματική και οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν έρθει να παρακολουθήσουν το event, σε εκείνο το κομμάτι της ημέρας διάλεξαν ποιους ομιλητές ήθελαν να παρακολουθήσουν σε επίπεδο συζήτησης και διάδρασης. Και μπήκαμε σε ξεχωριστές αίθουσες, έκατσαν 2-3 ομιλητές μαζί, είχαμε έναν συντονιστή για να βοηθήσει την εξέλιξη και την ανάπτυξη της συζήτησης και ο καθένας που ήταν μέσα στην αίθουσα πολύ απλά σήκωνε το χέρι, έκανε μια ερώτηση, έπαιρνε άμεσα απάντηση.
Αυτό ενίσχυσε τον διάλογο και τη διάδραση και είχαμε τη δυνατότητα ο καθένας μας όλα αυτά που θέλαμε να ακούσουμε και να πούμε με έναν ομιλητή να τα πάμε ένα βήμα παραπάνω.
Έχεις δει ιδέες από το TEDx να υλοποιούνται;
Να κάνω μια διευκρίνηση. Στη σκηνή του ΤED και του TEDx δεν ερχόμαστε για να προωθήσουμε/να πουλήσουμε μια ιδέα μας. Αυτά που ακούγονται έχουν ήδη υλοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Ωστόσο, η δυναμική που φέρνει το TEDx είναι στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη μιας υπάρχουσας ιδέας. Κι αυτό ναι συμβαίνει και έχει συμβεί.
Π.χ. απ' το TEDxThessaloniki, πριν από 4 χρόνια, το 2012, ο Άγγελος Πατσιάς, ένας δάσκαλος που δούλευε σε ένα δημοτικό σχολείο στο Φουρφουρά, σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Κρήτης. Ο τρόπος που πραγματοποιούσε τη διδασκαλία του ήταν ότι τα παιδιά τα έβγαζε έξω από την αίθουσα και δίδασκε την ύλη πέρα απ' τα στενά όρια των τεσσάρων τοίχων ενός σχολικού κτιρίου και έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν όλες τις ικανότητες που μπορεί να είχαν αλλά περιορίζονταν από τον κλασικό τρόπο μάθησης. Έκανε internet tv, τα παιδιά γίνονταν μεταξύ τους δημοσιογράφοι και συνεντευξιαζόμενοι, ασχολούνταν με τη φύση, φύτευαν, έκαναν πολλά. Όσα διάβαζαν, με τον Άγγελο τα έκαναν και πρακτική.
Αυτή η ομιλία, λοιπόν, είχε πάρει φοβερή απήχηση πανελλαδικά καταρχήν και μετά παγκοσμίως, όταν μεταφράστηκε. O Άγγελος μετά από κάποια χρόνια εξέλιξε την ιδέα αυτή, αφήνοντας το δημόσιο σχολείο, αλλά συνεχίζει μέσα απ' το πάθος του για διδασκαλία να δείχνει στα παιδιά πως να δουν και να βιώσουν τη μάθηση με διαφορετικό τρόπο, πιο αποτελεσματικό σύμφωνα με τον ίδιο και σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της διδασκαλίας του.
Αλλη μία ιδέα σε επίπεδο προσωπικής επιρροής από μία ομιλία που είχε κάνει ένας Ινδός αλπινιστής, ο Σάτια Πράτανταμ (Satyabrata Dam) πάλι στο TEDxThessaloniki. Ο Satya είχε κάνει μια ομιλία για να εμπνεύσει τον κόσμο ότι πρέπει να προσπαθούμε, να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να μην τα παρατάμε. Εκείνη τη χρονιά, μια κοπέλα που το είχε παρακολουθήσει ήταν προσωπική μου φίλη. Άκουσε την ομιλία, γνώρισε τον Σάτια και είχε ξετρελαθεί με όλο αυτό το πνεύμα του "μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να βρούμε το δρόμο μας".
Παρακολουθώντας για πρώτη φορά το ΤΕDxThessaloniki αποφάσισε να φέρει τον θεσμό του TEDx στην πόλη της και την επόμενη χρονιά το διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη. Συνέχισε να έχει επικοινωνία με τον Σάτια και τρία χρόνια μετά, φέτος, ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έκανε την προσπάθειά της για να ανέβει το Έβερεστ. Φέτος είχαμε δύο αποστολές, η μία ήταν απο 2 άνδρες τον Αντώνη Συκάρη και τον Μάικ Ευμορφίδη που κατάφεραν και κατέκτησαν την κορυφή και η δεύτερη ήταν με την Κική Τσακαλδίμη, η οποία έφτασε στα 600 μέτρα κάτω απ' την κορυφή γιατί οι συνθήκες ήταν ή θα συνεχίσω και πιθανόν να πεθάνω ή θα σταματήσω εδώ. Το θέμα είναι ότι ακούγοντας μια ομιλία αλλάζει όλη σου η ζωή. Ένας άνθρωπος που δεν ήταν αλπινιστής, άκουσε κάτι, εμπνεύστηκε κι ένιωσε ότι αφορά και τη δική της ζωή. Ό,τι ακούς το παίρνεις, το προσαρμόζεις σε σένα και ακολουθείς τα όνειρά σου και το πάθος σου. Άλλαξε όλη της η ζωή (από ότι μου λέει η ίδια) που ήρθε στο ΤΕDxThessaloniki, που άκουσε τον Σάτια, τον γνώρισε και μπήκε σε αυτό τον δρόμο.
Ακόμα ένα παράδειγμα, αν θες, αφορά και το κομμάτι της προσφυγικής κρίσης που ζούμε πολύ έντονα και στη χώρα μας. Το 2015 μίλησε στο ΤΕDxThessaloniki η Μελίσα Φλέμινγκ, η Επικεφαλής Επικοινωνιών και Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Έκανε μία ομιλία για να αφυπνίσουμε το κοινό και την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά στους πρόσφυγες και ότι είναι άνθρωποι που αναγκάζονται και φεύγουν απ' τη χώρα τους γιατί υπάρχει πόλεμος και απειλείται η ζωή τους και δεν το κάνουν γιατί απλά ξύπνησαν μια μέρα και είπαν θα φύγουμε από εδώ και θα πάμε αλλού. Η έξοδος από τη Συρία με προορισμό την ειρηνική Ευρώπη περνούσε από τη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Η Μελίσα ουσιαστικά μίλησε για την ιστορία της 19χρονης Ντόα (Doaa al-Zamel), μιας κοπέλας πρόσφυγα από τη Συρία.
Η Ντόα αποφάσισε με τον αρραβωνιαστικό της να φύγουν από τη εμπόλεμη Συρία και να διεκδικήσουν μια ευκαιρία σε μια άλλη χώρα για μια ειρηνική ζωή. Πέρασε απ' όλο αυτό το σύστημα της λαθραίας μετάβασης από τη χώρα της κάπου αλλού. Το 2015 επιχείρησε να περάσει απ' τη Μεσόγειο με μία απ' τις “γνωστές” βάρκες. Η βάρκα που ήταν μέσα η Ντόα με τον σύντροφό της, εμβολίστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που ήθελαν να τους περάσουν απέναντι. Ήταν ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο. Έζησαν μόνο τρεις άνθρωποι από τους 500 επιβαίνοντες. Ένας απ' αυτούς ήταν η Ντόα, η οποία έσωσε κιόλας ένα μωρό χωρίς η ίδια να ξέρει κολύμπι και φορώντας μόνο ένα σωσίβιο. Όλοι οι υπόλοιποι πέθαναν πνίγηκαν όπως και ο σύντροφός της.
Η ίδια σώθηκε, πήγε στην Κρήτη, φιλοξενήθηκε για αρκετό καιρό και σήμερα βρίσκεται στη Σουηδία, όπου έχει επανενωθεί με συγγενικά της πρόσωπα και σπουδάζει νομική και το όνειρό της είναι να συμβάλλει μελλοντικά για να βοηθήσει όσους ανθρώπους βρίσκονται σε ανάλογη ανάγκη όπως είχε υπάρξει και η ίδια. Η ομιλία της Μελίσα έχει 1,5 εκατομμύριο θεάσεις μέσα απ' το κανάλι του Youtube. Τον Ιανουάριο του 2017 ολη η ιστορία της Ντόα γράφτηκε σε βιβλίο και έχει εκδοθεί και πριν από ένα μήνα ανακοινώθηκε ότι θα γυριστεί ταινία στο Χόλιγουντ από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Τζέι Τζέι Άμπραμς, δύο απ' τους μεγαλύτερους παραγωγούς και είναι ένας απίστευτος τρόπος για να μάθει το ευρύ κοινό αληθινά, ρεαλιστικά γεγονότα. Η Ντόα πρεσβεύει την ελπίδα.
Την ίδια χρονιά που η Μελίσα έκανε την ομιλία της, ο ομιλητής που την ακολούθησε στη σκηνή του ΤEDxThessaloniki ήταν ο Αλέξης Πανταζής, ο οποίος είναι ένας απ' τους 2 ιδρυτές της Hellas Direct. Ακούγοντας την ομιλία της Μελίσα τη ρώτησε τι γίνεται τώρα, τι κάνει η Ντόα, που βρίσκεται, πως μπορώ να βοηθήσω. Η Μελίσα του είπε ότι αρχικά όλο αυτό είχε πάρει πάρα πολύ δημοσιότητα, αλλά κάθε μέρα όλο αυτό αφήνεται γιατί καθημερινά συμβαίνουν κι άλλα πράγματα, του είπε πως βρίσκεται στην Κρήτη και ψάχνουν χρηματοδότηση για να φύγει για Σουηδία να ενωθεί με τους συγγενείς της. Λέει και ο Αλέξης θέλω να βοηθήσω. Και όντως μέσω της εταιρείας του υποστήριξε χρηματοδοτώντας τις σπουδές της Ντόα και τη βοήθησε και κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος ο οποίος βρέθηκε σε μια χρονική στιγμή κατάλληλη και άκουσε μια ιστορία αποφάσισε ότι μπορεί και αξίζει να κάνει κάτι για να αλλάξει έστω και τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτός ο άνθρωπος θα κάνει τη διαφορά για πάρα πολλούς.
Το μήνυμα απ' όλο αυτό είναι ότι οι ιστορίες που ακούγονται πάνω στη σκηνή του TED και του TEDx έχoυν τη δύναμη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να εμπνεύσουν, να δημιουργήσουν αισιοδοξία, να ενισχύσουν την ελπίδα και να μας δώσουν και μια άλλη εικόνα το τι συμβαίνει πραγματικά εκεί έξω στον κόσμο.
Είμαι βέβαιος πως κλαίτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των ομιλιών...
Πάρα πολύ (γέλια). Με τέτοιες ιστορίες κλαίμε όλοι πάρα πολύ, ειδικά με ιστορίες σαν της Μελίσα. Και να αναφερθώ και σε μια άλλη προσωπική ιστορία, της Περσεφόνης Μήτα που είναι η πρόεδρος των καρκινοπαθών Β. Ελλάδος, η οποία ήταν και είναι θύμα του καρκίνου, έχει υποστεί 5 φορές μεταστάσεις και οι γιατροί της έδιναν αρχικά πέντε μήνες ζωής και έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε. Η ίδια έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να βοηθάει και να συμπαραστέκεται σε καρκινοπαθείς τόσο προσωπικά όσο και από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βορείου Ελλδος. Αξίζει πραγματικά κάποιος να ακούσει την ομιλία της που αφορά ουσιαστικά στον εθελοντισμό και στην προσφορά στο συνάνθρωπό μας. Επειδή δουλεύουμε από πριν τις ιστορίες τους, για μήνες. Σε τέτοιες ιστορίες λοιπόν κλαίμε και όλους τους μήνες, κλαίμε και στις πρόβες, κλαίμε και την ημέρα του event.
Αλλά νομίζω ότι είναι δάκρυα συγκίνησης για την ανθρωπιά και τις αξίες που διέπουν τους ανθρώπους, αλλά και δάκρυα αισιοδοξίας και ελπίδας γιατί πέρα απ' όλα τα άσχημα παραμένουμε στην πλειοψηφία μας άνθρωποι και όταν έρχεται η στιγμή όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ότι μπορούμε. Μέσα από το TEDx και όλους αυτούς τους ανθρώπους αναδεικνύεται η αξία του ανθρώπου, της ζωής και βάζουμε όλοι ένα λιθαράκι στο να βιώνουμε το σήμερα όπως θέλουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε τον κόσμο όπως μας αξίζει.
ΤΕDx events έχουν γίνει παντού, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι πόσες ιστορίες υπάρχουν. Έχουν γίνει σε φυλακές, στα σύνορα του Μεξικού, στις πλαγιές του Έβερεστ, έχουν γίνει σε χωριά της Αφρικής που δεν έχει τίποτα αλλά μαζεύτηκαν για να πουν ιστορίες. Δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε στις πόλεις με την υποστήριξη της τεχνολογίας. Τελικά είναι ιστορίες που λέγαμε κάποτε στην πλατεία του χωριού και το έχουμε εξελίξει.
Τελικά, μερικά χρόνια μετά, πρέπει να είσαι πολύ χαρούμενη για εκείνο το τηλεφώνημα. Αυτό φαίνεται από τα λεγόμενά σου και τον τρόπο που μιλάς.
Μου έχει αλλάξει όλη τη ζωή. Ήταν ένα φοβερό δώρο και από τότε κάθε μέρα κάνω ένα απίστευτο ταξίδι. Και όχι μόνο χάρη στους ομιλητές, αλλά και χάρη στην ομάδα του TEDxThessaloniki. Είμαστε 30-50 άτομα κάθε χρόνο και έχουμε άλλους 80 επιπλέον εθελοντές. Άνθρωποι που δίνουν τον χρόνο τους και την ψυχή τους. Μέσα απ' αυτό γνωρίζεις ανθρώπους, ακούς ιδέες και μαθαίνεις στοιχεία έξω από το στενό σου περιβάλλον. Έχεις μια πιο ανοιχτή ματιά για όλα. Και δεν είναι μόνο οι προσωπικές οι ιστορίες αλλά και όλες οι εξελίξεις που συμβαίνουν ανά τον κόσμο σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που παρουσιαζονται στη σκηνή του ΤED και των TEDx events και προμηνύουν τις επικείμενες αλλαγές στη ζωή μας.
Πληρώνουν όσοι μιλάνε στα TEDx;
Όχι είναι ένας από τους κανόνες να μην πληρώνει και να μην πληρώνεται κανείς απ' όσους ανεβαίνουν στη σκηνή. Όταν έρχεται κάποιος από μια άλλη χώρα ή πόλη, τους καλύπτουμε μεταφορικά και διαμονή. Οι ομιλητές επιλέγονται γιατί πιστεύουμε ότι έχουν κάτι να μοιραστούν με τον κόσμο, που αξίζει να ακουστεί, που θα κάνει τη διαφορά. Μας ενδιαφέρει να επιχειρηματολογήσουν και αυτά που θα πουν φροντίζουμε να τα έχουμε επαληθεύσει ότι ισχύουν και είναι ευθύνη της ομάδας αυτό. Ο στόχος μας είναι να βρούμε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.
Υπάρχουν αρκετοί χορηγοί;
Ναι βέβαια. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί όλο αυτό. Είναι μια πολύ μεγάλη παραγωγή στο επίπεδο που την κάνουμε, οπότε χωρίς την υποστήριξη των χορηγών δεν γίνεται αυτό. Τα έξοδα για την πραγματοποίηση ενός event προέρχονται κατά ένα μέρος από τα εισιτήρια, το οποίο εισιτήριο το ορίζει κάθε φορά η ομάδα. Στο ΤΕDxThessaloniki τα εισιτήρια εξυπηρετούν περίπου το 1/3 των εξόδων που χρειάζονται. Ένα άλλο κομμάτι έρχεται από χρηματικές χορηγίες και το άλλο κομμάτι από χορηγίες σε είδος και υπηρεσίες.
Ας μιλήσουμε λίγο και για την προσωπική σου προσπάθεια. Όποιος επισκεφτεί το www.elena-csc.com βλέπει "Ideas Curator" και "Speaker Coach". Εξήγησέ μας λίγο τι ακριβώς κάνεις.
Στην καρδιά όλων όσων έκανα και εξακολουθώ να κάνω σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο – με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο- βρίσκονταν πάντα οι άνθρωποι και οι ιδέες.
Το ακαδημαϊκό μου background είναι πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις. Ο λόγος που όλοι κάνουμε πράγματα και λειτουργούμε είναι οι άνθρωποι και η ύπαρξη ενός σκοπού ή ενός οράματος. Οπότε ως Ideas Curator και Speaker Coach ουσιαστικά συνεργάζομαι με ανθρώπους, εταιρίες και οργανισμούς ώστε να επικοινωνηθεί σωστά και αποτελεσματικά γνώση, ένα μήνυμα, μια πληροφορία, ένα όραμα είτε αυτό γίνεται με τη μορφή μιας ομιλίας-παρουσίασης είτε μέσω μιας δράσης. Η δραστηριότητά μου στην επικοινωνία αφορά στη δημιουργία, την ανάπτυξη, την ανάδειξη και τη σωστή επικοινωνία περιεχομένου.
Έρχομαι λοιπόν εγώ σε σένα και σου λέω πως είδα μια εξαιρετική ιδέα στο εξωτερικό. Π.χ. μια καφετέρια, στην οποία μαζεύονται φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων και βλέπουν αγώνες μαζί, πίνοντας, τρώγοντας και διασκεδάζοντας. Τι κάνεις εσύ;
Εγώ ουσιαστικά δουλεύω στη δημιουργία του περιεχομένου. Δηλαδή εσύ έχεις την ιδέα, αλλά αυτή η ιδέα για να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου, πρέπει να έχει μια βάση ισχυρή στην βάση της και να επικοινωνηθεί με τρόπο που να γίνει σωστά αντιληπτή αλλά και να αρέσει. Ο τρόπος δηλαδή που θα πραγματοποιήσεις και στη συνέχεια θα επικοινωνήσεις αυτή σου την ιδέα πρέπει να αγγίζει κάτι λίγο πιο βαθύ και να δημιουργεί ουσιαστικά με έναν τρόπο κάποια εμπειρία. Καταρχήν πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να επικοινωνήσεις. Θέλεις ένα συγκεκριμένο άθλημα, τον αθλητισμό γενικότερα, τη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων, ένα ευχάριστο περιβάλλον ; Εμείς τι κάνουμε; Χτίζουμε και δουλεύουμε περιεχόμενο και μετά φροντίζουμε να το επικοινωνήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο που φαίνεται σε λεπτομέρειες είτε λεκτικές είτε εμπειρικές. Το να έχω την προβολή σε κανάλια και να δώσω 2 συνεντεύξεις είναι απαραίτητο αλλά εξυπηρετεί τη βραχυπρόθεσμη επικοινωνία. Το δικό μου κομμάτι αφορά σε αποτελέσματα διάρκειας και εμπειρίας και έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα και το αποτύπωμα.
Για να γυρίσω στο παράδειγμά σου, θα σε βοηθήσω να δημιουργήσουμε μαζί μια εμπειρία προκειμένου να υλοποιήσεις, να παρουσιάσεις και να αναδείξεις αυτό σου το εγχείρημα. Θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα είναι κάπως διαφορετικός και θα βοηθήσει έτσι ώστε όταν εσύ θα έρθεις και θα παρακολουθήσεις εκείνη τη μέρα το event που θέλουμε, θα θέλεις τις επόμενες μέρες στην καθημερινότητά σου να επιλέξεις αυτό το μέρος για να παρακολουθήσεις τον αγώνα με τον φίλο σου.
Κι επίσης, αυτό που κάνουμε εμείς με τις εταιρείες είναι όταν υπάρχει κάτι που θέλουν να επικοινωνήσουν σε επίπεδο εταιρικό, τους βοηθάμε να το κάνουν επίσης με έναν ξεχωριστό τρόπο. Π.χ. τα 20 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας. Αντί να γίνει μόνο ένα event μόνο ποτά, φαγητό, δημοσιογράφοι και δημοσιότητα, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σε όλο αυτό και να ενσωματώσουμε ένα στοιχείο που να αναδεικνύει π.χ. την κουλτούρα της εταιρείας σου. Τι είναι αυτό που είναι διαφορετικό και σε έχει οδηγήσει να υπάρχεις 20 χρόνια στον τομέα σου και στην αγορά ? Και έτσι ενισχύεις και αναδεικνύεις από τη μία την εταιρική ταυτότητα, δεύτερο την εταιρική σου επικοινωνία και τρίτον ανακαλύπτουμε κι εμείς οι ίδιοι πράγματα για την εταιρεία μας, τον λόγο που λειτουργούμε, τα άτομα που υπάρχουν μέσα, αλλά και για εμάς τους ίδιους που δεν τα είχαμε απαραίτητα υπόψιν μας και αυτό βγαίνει μέσα από τη δημιουργία περιεχομένου και εμπειρίας.
Αυτό είναι το ιδιαίτερο το οποίο κάνουμε, δηλαδή βασιζόμαστε καθαρά στη δημιουργία και στην ανάδειξη περιεχομένου. Δεν κάνω PR, δεν είμαι διαφημιστική εταιρεία.
Δουλεύω πολύ και ατομικά με ομιλητές ή με ανθρώπους επαγγελματίες και επιστήμονες που έχουν να κάνουν μια ομιλία ή μια παρουσίαση σε κάποιο συνέδριο ή event. Φροντίζω, δουλεύοντας τις ομιλίες τους μαζί, να δημιουργήσουμε μία τέτοια δομή επιλέγοντας συγκεκριμένη πληροφορία που αφορά το πλαίσιο στο οποίο θα δοθεί η ομιλία, έτσι ώστε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει το συγκεκριμένο στέλεχος, ομιλητής ή η εταιρεία στο κάθε συνέδριο. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που δουλεύουμε με τους ομιλητές στο ΤΕDx, δουλεύουμε και με ομιλητές σε συνέδρια, σε παρουσιάσεις και event.
Πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να έρθει σε σένα;
Ένας λόγος που αυτού του είδους η επικοινωνία έχει γίνει εξαιρετικά σημαντική, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι από το 2006 περίπου που άρχισε να υπάρχει με ευκολία το online βίντεο και η πρόσβαση στο ίντερνετ σήμερα σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Κάθε ομιλία που δίνουμε, κάθε παρουσίαση που κάνουμε, πλέον παραμένει για πάντα εκεί έξω στον οnline κόσμο και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς. Αυτή η επικοινωνία λοιπόν είναι το αποτύπωμά μας και τρόπον τινά είναι η κληρονομιά μας. Όλοι στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε ομιλία ή παρουσίαση γίνεται σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και ανεβαίνει στο διαδίκτυο. Δεν θέλουμε αυτή μας την ομιλία εφόσον μένει και είναι η κληρονομιά μας να την κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;
Δεν θέλουμε να είμαστε άριστα προετοιμασμένοι; Να έχουμε επιλέξει ακριβώς τα σωστά λόγια που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, να έχουμε φτιάξει τη σωστή δομή, να ρέει και ο άλλος να μπορεί να προσλαμβάνει εύκολα την πληροφορία και να μένει συγκεντρωμένος;
Συνεπώς είναι αναγκαίο να επικοινωνείς σωστά και αυθεντικά αυτό που θέλεις και έτσι αφήνεις την κληρονομιά σου.
Πόσο καιρό ασχολείσαι με αυτό;
Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με αυτό το κομμάτι κι έχω κάνει κάποιες πολύ σημαντικές συνεργασίες και στο κομμάτι των παρουσιάσεων αλλά και στο κομμάτι του event curation. Μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που είχα ήταν πέρσι με τα Ηνωμένα Έθνη όταν έγινε η πρώτη παγκόσμια σύνοδος για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη και επιλέχθηκα για να δουλέψω με τους ομιλητές που θα συμμετείχαν στο Opening Ceremony. Εκεί μου ανατέθηκε να δουλέψω με έξι ανθρώπους, 3 διάσημους ηθποιούς του Hollywood και 3 απλούς πολίτες προκειμένου να δημιουργήσουμε μια εμπειρία όσον αφορά το Opening Ceremony ώστε να επικοινωνηθεί δυνατά το μήνυμα της Συνόδου. Συνθέσαμε αυτούς τους έξι ανθρώπους και δημιουργήσαμε ένα αφήγημα το οποίο ήταν εμπειρία, σε συσχέτιση φυσικά και με κομμάτια παραγωγής, μουσικής κτλ.
Οι τρεις από τους ομιλητές, διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, ήταν ο Ντάνιελ Γκρεγκ, o Φόρεστ Γουίτακερ και η Άσλεϊ Τζαντ και οι άλλοι τρεις πολίτες ήταν, ο Βίκτορ Ότσεν (Victor Ochen) που αγωνίζεται για τα λεγόμενα “παδιά-στρατιώτες”, η Βίκυ Αρναίς (Vicky Arnaiz) για να μας ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή, καθώς ήταν επιζήσαν θύμα του θανατηφόρου τυφώνα στις Φιλιππίνες και ο Αντίπ Ατίκ (Adeep Ateeq), ο οποίος ήταν θύμα ακρωτηριασμού από βόμβα που εξερράγη στην προσπάθειά του να την απενεργοποιήσει. Δούλεψα με αυτούς τους ανθρώπους, έγραψα τις ομιλίες τους, αφού πρώτα έχω κάτσει, έχω μιλήσει, έχω συζητήσει μαζί τους για την εμπειρία και το μήνυμα που θέλαμε να επικοινωνήσουμε.
Έγραψα λοιπόν τις ομιλίες τους, τις είδαμε μαζί και τις διαμορφώσαμε ανάλογα και μετά τους βοήθησα στο πως θα γίνει το delivery για το μέγιστο επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Ένα στοιχείο είναι το πως γράφεις την ομιλία, τη δομή της και την επιλογή της πληροφορία που έχεις να δώσεις και το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι το πως θα την παρουσιάσει ο ομιλητής γιατί είναι το κομμάτι της επαφής που δημιουργείς, της αίσθησης που προκαλείς και αφήνεις ανεξίτηλη στο κοινό.
Οπότε δουλεύουμε και σε αυτό το επίπεδο. Φυσικά οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είχαν τόσο πολύ ανάγκη στο delivery και είχαμε έτσι κάποιες στιγμές αμήχανου χιούμορ γιατί πάνω στη δουλειά ξεχνάς με ποιον μιλάς. Σε κάποια στιγμή ήμασταν με τον Ντάνιελ Γκρεγκ και διαβάζαμε την ομιλία του και εξετάζαμε το πως θα πάει η ροή και γυρνάω και του λέω "και ξέρεις, εδώ θα σταματήσεις, θα κάνεις μια παύση και θα το πεις έτσι….". Δεν μου απαντάει και γυρίζω τον κοιτάζω και συνειδητοποιώ με ποιον μιλάω. Είχε πάντως απίστευτο χιούμορ ο Daniel και το διασκεδάσαμε πολύ.
Αυτού του είδους η δουλειά είναι πάρα πολύ προσωπική. Δεν θέλω να την κάνω με άλλον τρόπο. Ακόμα και σε πιο επιστημονικές ομιλίες θέλεις να βάλεις το προσωπικό στοιχείο του κάθε ομιλητή και να το αναδείξεις. Έχεις τη δυνατότητα εύκολα να παραμείνεις μόνο στο επιστημονικό κομμάτι, αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι το προσωπικό στοιχείο. Και κάθε φορά πρέπει να δείξεις τι είναι αυτό που μπορεί να αναδείξει ο κάθε ομιλητής. Κανένας ομιλητής δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον. Με κάθε ομιλητή συνδέεσαι και δουλεύεις διαφορετικά γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Κάθε φορά είναι δουλειά από το μηδέν, κάθε φορά διαβάζω και ενημερώνομαι για το περιεχόμενο που πρέπει να δουλέψω.
Έτσι αντιλαμβάνεται και ο ομιλητής ότι δεν είσαι εκεί για να κάνεις κάτι στο…πόδι, αλλά όποια συμβουλή του δώσεις και ο τρόπος που τον καθοδηγείς γίνεται γιατί υπάρχει γνώση πίσω απ' όλο αυτό. Και φυσικά είναι σύμπραξη και συνέργεια. Δεν επιβάλεις, αλλά συνδημιουργείς. Απλά όταν έχεις ένα τρίτο άτομο απ' έξω, πάντα η άποψή του είναι πιο αντικειμενική. Θα έχεις πάντα καλύτερο αποτέλεσμα. Ακόμα κι εγώ που είναι η δουλειά μου, όταν έχω να κάνω μια ομιλία θα συνεργαστώ με επαγγελματία.
Υπάρχει ανταπόκριση; Μου είπες ότι δουλεύεις πιο πολύ με εξωτερικό. Είναι από επιλογή;
Στο εξωτερικό έχουν αντιληφθεί από νωρίς την αξία του να δημιουργήσεις από τη μία εμπειρία αλλά κυρίως να αναδείξεις την ουσία και το περιεχόμενο σε μια ομιλία ή σε μία δράση. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι επενδύουν σε ανθρώπους, οπότε όλο αυτό το στοιχείο είναι προσωπικό κι έχει ιδιαίτερη αξία. Με προσλαμβάνουν και με εμπιστεύονται γιατί πιστεύουν στην προστιθέμενη αξία που προσφέρω με τις υπηρεσίες μου αλλά και με τον τρόπο που ενεργώ.
Τώρα ξεκινάω να δουλεύω σ΄ ένα project για τον επόμενο Μάρτιο στη Σιγκαπούρη με έναν πολύ μεγάλο διεθνή οργανισμό όπου θα επιμεληθώ και θα συντονίσω ένα κομμάτι του συνεδρίου που οργανώνουν.
Και στην Ελλάδα όμως αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία του αντικειμένου μου. Και η αλήθεια είναι πως όταν το ζήσουν το εκτιμούν ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν άνθρωποι, εταιρείες και οργανισμοί και στην Ελλάδα που ψάχνουν το διαφορετικό και ξεχωρίζουν επιλέγοντας πρωτοπόρες δράσεις και προσεγγίσεις στο αντικείμενό τους. Έχω πραγματοποιήσει και στην Ελλάδα λοιπόν τέτοιες συνεργασίες με ανθρώπους και εταιρίες που με εμπιστεύτηκαν και το χαίρομαι ιδιαιτέρως.
Επιστρέφω λοιπόν στη βασική αρχή ότι κινητήρια δύναμη για κάθετί είναι οι άνθρωποι και οι ιδέες και ότι η συνέργεια και η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία είναι το κλειδί για να αφήσουμε το αποτύπωμά μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοβαρό επεισόδιο-Ο εν διαστάσει σύζυγος πήγε να βρει την γυναίκα του και προκάλεσε συναγερμό στην Αστυνομία
- Έπεσε με το ΙΧ στο λιμάνι και άνοιξε το παράθυρο να μπει νερό
- Αρχίζουν οι κληρώσεις της εφορίας! Ποιοι θα κερδίσουν 1.000 ευρώ
- Διαρρήκτες μπήκαν δύο φορές σε σπίτι με τον ιδιοκτήτη νεκρό στο εσωτερικό του
- Δημοτικός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη αποκάλεσε καραγκιόζη τον Ορέστη Τσανγκ
- Σοκ από τις αποκαλύψεις για τον επιχειρηματία - Έσωσαν το κοριτσάκι οι καμαριέρες
- Survival Camp με Χρανιώτη- Βασάλο σήμερα στο Mediterranean Cosmos
- ΟΑΕΔ: Είστε άνεργος; Έρχονται 10.000 προσλήψεις σε δήμους και Δημόσιο - Ποιες οι προϋποθέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Pagenews
- Σοκ από τις αποκαλύψεις για τον επιχειρηματία - Έσωσαν το κοριτσάκι οι καμαριέρες
- Σύλληψη γνωστού Έλληνα ποδοσφαιριστή με 50 γρ. κοκαΐνης
- Γερμανικά ΜΜΕ: Αναπτυξιακή τράπεζα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
- Η κυβέρνηση εξετάζει έξοδο στις αγορές πριν από τις 27 Ιουλίου
- Βάσεις: Τα SOS για το μηχανογραφικό
- Αντιδράσεις για τη συνεργασία Μπουτάρη - Τσανγκ στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (vid)
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αναγόρευση Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ
- Έλενα Παπαδοπούλου στο Pagenews.gr: Το TEDx αλλάζει ζωές
- 15 μήνες φυλάκιση στον Γιώργο Κιμούλη - Για χρέη στην Εφορία
- Τελευταία Νέα Pagenews
- Έλενα Παπαδοπούλου στο Pagenews.gr: Το TEDx αλλάζει ζωές
- Σύλληψη γνωστού Έλληνα ποδοσφαιριστή με 50 γρ. κοκαΐνης
- Γαβρόγλου: "Οι Πανελλήνιες θα είναι σύντομα παρελθόν"
- Φοβερό: Στο Hyde Park 65.000 κόσμος τραγουδάει ακαπέλα το Bohemian Rhapsody (vid)
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αναγόρευση Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ
- 15 μήνες φυλάκιση στον Γιώργο Κιμούλη - Για χρέη στην Εφορία
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για το Κυπριακό
- Βάσεις: Τα SOS για το μηχανογραφικό
- Αντιδράσεις για τη συνεργασία Μπουτάρη - Τσανγκ στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (vid)
- Η κυβέρνηση εξετάζει έξοδο στις αγορές πριν από τις 27 Ιουλίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με 8,45 εκατ. ευρώ άλλαξε χέρια ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά "φιλέτα" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Η Spotawheel δείχνει το δρόμο για το μέλλον των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
- Έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο εξετάζει η Ελλάδα
- Γεννητούρια στον αέρα - Έκτακτη προσγείωση στην Λ/κα (Vid)
- Μ. Βαρβιτσιώτης:Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό
- Ο Κ. Γαβρόγλου καταργεί ξανά τις... Πανελλαδικές Εξετάσεις: «Το σημερινό καθεστώς θα είναι σύντομα παρελθόν»
- Λεβέντης για όσους έφυγαν: Τελειώνει η καριέρα τους
- Süddeutsche Zeitung για τα επεισόδια στην G20 στο Αμβούργο: Οι ταραξίες ήρθαν και από την Ελλάδα