Ελλάδα – ΠΓΔΜ: Νέος κύκλος συζητήσεων για το όνομα


Όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ο Μάθιου Νίμιτς, ο προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων της Ελλάδας - και συγκεκριμένα τον Πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη- και της ΠΓΔΜ- Πρέσβης Βάσκο Ναουμόφσκυ- , στις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας ότι

η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση διήρκεσε δε 2 ώρες. Σε ενημέρωσή του προς τον Τύπο, ο Μάθιου Νίμιτς, προσδιόρισε ότι οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη.

"Είχαμε τηλεφωνικές επαφές και στο παρελθόν, αλλά είναι πρώτη φορά που συζητήθηκε σοβαρά το ζήτημα του ονόματος", σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς. Έκανε μάλιστα λίγο για πολύ καλή ατμόσφαιρα η οποία "πηγάζει από τις δύο πρωτεύουσες", τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση στα Σκόπια έχει θέσει το ζήτημα σε υψηλή προτεραιότητα και σκοπεύει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα". Το ίδιο σημείωσε και για την ελληνική πλευρά, εκτιμώντας ότι η επίλυση θα οδηγήσει στην σταθεροποίηση της περιοχής.

"Η συνάντηση είναι ένδειξη ότι πρέπει να κάνουμε εντατική προσπάθεια να το λύσουμε", είπε ο Μ.Νίμιτς. Εξήγησε ότι "στην πρώτη συνάντηση επιχειρήσαμε να ορίσουμε τα θέματα, δεν έκανα προτάσεις, βοήθησα τις δύο πλευρές, που έθεσαν τις θέσεις τους, τους άκουσα και να καταλάβω τις θέσεις τους".

Ο Μ.Νίμιτς εξήγησε ακόμη ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι ο χρόνος δεν είναι υπέρ της λύσης. "Δεν υπάρχει κανένα μαγικό όνομα που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και λύσει το ζήτημα", σημείωσε διευκρινίζοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί εξαντλητικά".

"Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Επίτροπο Χαν και την Κομισιόν, αλλά δεν παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία", τόνισε και διευκρίνισε ότι "δεν έχω πρόβλεψη και δεν δεσμεύομαι για κατάληξη κοντά σε οποιαδήποτε ημερομηνία σχετίζεται με ευρωπαϊκές αποφάσεις", τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη έκθεση της Κομισιόν για τη διεύρυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα