ΕΛΠΕ: Καμία συναλλαγή με Ιράν αν δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένη


Aνώτατα στελέχη των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας για την έγκριση πώλησης του ΔΕΣΦΑ, με αφορμή την αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από την διεθνή συμφωνία του 2015 και την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία συναλλαγή με το Ιράν αν δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής.

Εκτός από τις εισαγωγές αργού από το

Ιράν, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των προμηθειών του ομίλου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής παλαιών οφειλών των ΕΛΠΕ προς την NIOC (National Iranian Oil Company). Τα στελέχη του Ομίλου τόνιζαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές σε περίπτωση που χρειαστεί να διακοπούν οι αγορές αργού από την Τεχεράνη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν αντιμετωπισθεί με επιτυχία πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, όταν σταμάτησε ο εφοδιασμός από Ιράν, Ιράκ και Λιβύη και ταυτόχρονα η ρευστότητα στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών τονίζεται ότι το υπόλοιπο - χωρίς να είναι αμελητέο - έχει περιορισθεί αισθητά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν οποιεσδήποτε συνέπειες στις συνεργασίες τους με αμερικανικές εταιρίες που εκτείνονται μέχρι και στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Η γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ ενέκρινε χθες την πώληση της συμμετοχής (35 %) στον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην Κοινοπραξία SNAM-Enagas-Fluxys από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ που πωλεί επιπλέον 31 %.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου των ΕΛΠΕ, Ευστάθιου Τσοτσορού, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος θα είναι παρών στην αγορά φυσικού αερίου με τρόπο επωφελή, που θα συνδυάζεται με τη δυνατότητα ελέγχου της επένδυσης (σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ όπου το μερίδιο των μετοχών και το ρυθμιστικό πλαίσιο περιόριζαν τα ΕΛΠΕ σε ρόλο παθητικού μετόχου). Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αναφορά του προέδρου του ομίλου σχετίζεται και με την επανεξέταση της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, η οποία τίθεται επίσης σε τροχιά αποκρατικοποίησης (σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 65% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σημερινό καθεστώς δεν πρόκειται να διατηρηθεί και - αναλόγως του μοντέλου που θα επιλεγεί για την αποκρατικοποίηση - τα ΕΛΠΕ θα αυξήσουν η θα μειώσουν περαιτέρω τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ. Εν τω μεταξύ έχουν κλείσει οι συμφωνίες για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την αγορά φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας με πώληση της εμπορικής δραστηριότητας και ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά της Αττικής, που σχετίζονται και με την επικείμενη τέταρτη αξιολόγηση του μνημονίου.

Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή 18 Μαΐου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1 % τουλάχιστον των μετοχών των ΕΛΠΕ, με πωλητές από κοινού το Δημόσιο και τον όμιλο Λάτση. Στα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται οικονομικά και τεχνικά χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών η τριετής τουλάχιστον εμπειρία στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΠΕ: Διαθέτει πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο

Keywords
Τυχαία Θέματα