Επί τάπητος το ελληνικό χρέος - Αναζητούν τη χρυσή τομή για τα πλεονάσματα


Η… ώρα μηδέν για το ελληνικό χρέος έφτασε, καθώς ξεκίνησαν τα κρίσιμα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσινγκτον. Αρχικά ο υπουργός είχε συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η απομείωση του ελληνικού χρέους, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ και η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα

απασχόλησαν τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ στην οποία παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου Πόλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

"Η συνάντηση πήγε πολύ καλά, εξετάστηκε το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ, η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, πώς θα κλείσει η τεχνική συμφωνία και για το ζήτημα του χρέους" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.

Θα ακολουθήσει, με βάση το πρόγραμμα, το ραντεβού με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 16.30 ώρα Ελλάδος ενώ αργότερα το βράδυ θα έχει διαδοχικές επαφές με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (20.10) και τον ομόλογο του της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Το Σάββατο θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Άντι Μπόκολ, τον κ. Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις διεξάγονται με τον κ. Τσακαλώτο να έχει πλέον και επίσημα στα χέρια του τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που έχουν και τη «βούλα» της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία έφθασε το 3,9% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για μόλις 0,5%.

Στην Ουάσινγκτον βρίσκονται επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου καθώς συμμετέχουν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που αρχίζει σήμερα.
Αθήνα, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Γερμανία αναζητούν κοινό τόπο για την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι διαφορές έχουν μειωθεί.

Οι τέσσερις πλευρές είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν, χωρίς να το ανακοινώσουν, σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% με διάστημα εφαρμογής 2019-2021 ή 2019-2022.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους. «Καρφί» προς το ΔΝΤ έριξε ο κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά είναι πιο ρεαλιστικές από αυτές του Ταμείου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να πείσει το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του. «Ευελπιστούμε στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα» είπε.

Παράλληλα όμως το Μαξίμου έδειξε σαφώς χθες μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν αναμένει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 22ας Μαΐου σε αντίθεση με την εκτίμηση της περασμένης εβδομάδας ότι κάτι τέτοιο ήταν πιθανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα