Εργασιακά: Η ενδεχόμενη "ντρίμπλα" της Αχτσιόγλου μέσω του Ευρωδικαστηρίου


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Ένα από τα βασικά σημεία όπου η κυβέρνηση Τσίπρα έχει έρθει σε μεγάλη κόντρα με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και ειδικότερα το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Σε αυτό η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου έχει τονίσει -όπως και ο προκάτοχος της Γιώργος Κατρούγκαλος- πως δεν πρόκειται να δεχθεί τις σκληρές θέσεις των δανειστών (κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το οποίο η κυβέρνηση λέει πως έχει τις πιο ακραίες απόψεις).

Στον αντίποδα,

η κ. Αχτσιόγλου τονίζει πως και για εργασιακά πρέπει να τηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο και ότι δε γίνεται να μην εφαρμόζονται στην Ελλάδα όσο ισχύουν και στα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αυτή την άποψη, είναι κρίσιμη η απόφαση που αναμένεται να λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, με την απόφαση να αναμένεται την προσεχή Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου "Lafarge-Holcim", είχε προσφύγει κατά του υπουργείου Εργασίας για το αν ο περιορισμός στις ομαδικές απολύσεις είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα προδικαστικά ερωτήματα που είχε καταθέσει η εταιρία προς το Ευρωδικαστήριο έχουν ως εξής:

1) Είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας 98/59/ΕΚ (1), ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εθνική διάταξη, όπως το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 1387/1983, η οποία θεσπίζει ως προϋπόθεση για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων σε συγκεκριμένη επιχείρηση την εκ μέρους της Διοικήσεως έγκριση των εν λόγω απολύσεων με κριτήρια α) τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, β) την κατάσταση της επιχείρησης και γ) το συμφέρον της εθνικής οικονομίας;

2) Σε περίπτωση που η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι αποφατική, εθνική διάταξη με το ανωτέρω περιεχόμενο είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας 98/59/ΕΚ, ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, όπως οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία;

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ της εταιρίας, αναμένεται να δημιουργηθεί ιστορικό για το καθεστώς των απολύσεων εν γένει.

Συνοψίζοντας εάν το Ευρωδικαστήριο κάνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρίας, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο η κρατική προέγκριση στις ομαδικές απολύσεις (η οποία υπήρξε στην περίπτωση των απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένεται να δεχθεί την κατάργηση της προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων συνολικά.

Αυτό, όπως και η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% του μόνιμου προσωπικού σε επιχειρήσεις 100-300 εργαζομένων, αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών και ειδικότερα του ΔΝΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν υπέρ των δανειστών που ζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και το αφήγημα της κυβέρνησης περί "τήρησης των κοινοτικών κεκτημένων" και εναρμονισμό των ευρωπαϊκών ισχυόντων και στην Ελλάδα.

Πέρα από το ζήτημα των απολύσεων, μένει να φανεί και ποια θα είναι η εξέλιξη των διπραγματεύσεων Αθήνας - δανειστών στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κ. Αχτσιόγλου, από το Βερολίνο όπου βρέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τόνισε για μια ακόμα φορά πως "για την κυβέρνηση είναι ζήτημα πρωτίστης σημασίας η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

Keywords
Τυχαία Θέματα