Φύκια: Η θαυματουργή αντιοξειδοτική τους δράση στον οργανισμό μας


Στο πλαίσιο επιστημονικής μελέτης, ερευνητές ανέλυσαν μακρομοριακά αντιοξειδωτικά ή μη εξαγώγιμες πολυφαινόλες, σε διάφορα βρώσιμα είδη φυκιών, τα οποία συλλέγονται στη Χιλή.

Συνήθως αγνοείται σε μελέτες βιοδραστικών ενώσεων ότι τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά συνδέονται με αδιάλυτες διαιτητικές ίνες και εμφανίζουν σημαντική βιολογική δράση. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά από αυτά των δύο διαιτητικών ινών και τις εκχυλίσιμες πολυφαινόλες.

Οι ερευνητές επίσης αξιολόγησαν τα φύκια

ως εκχυλίσιμες πολυφαινόλες και φυτικές ίνες, δεδομένης της σχέσης τους με τα μακρομοριακά αντιοξειδωτικά. Βρήκαν ότι τα εν λόγω μακρομοριακά αντιοξειδωτικά είναι ένα σημαντικό κλάσμα πολυφαινόλης (κατά μέσο όρο 42% της συνολικής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες), με υδροξυκινναμικά οξέα, υδροξέα και φλαβονόλες να είναι τα κύρια συστατικά.

Αυτό το κλάσμα έδειξε επίσης αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως προσδιορίζεται από δύο συμπληρωματικές δοκιμασίες. Η ποσότητα των διαιτητικών ινών ήταν πάνω από το 50% του ξηρού βάρους, με μερικά δείγματα που εμφανίζουν την αναλογικότητα στόχου μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών για επαρκή διατροφή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "Λαμβάνοντας υπόψην το διατροφικό ενδιαφέρον αυτών των ενώσεων, θα μπορούσε να προωθηθεί η κατανάλωση αυτών των φυκιών μέσα στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγές των μακρομοριακών αντιοξειδωτικών και των φυτικών ίνων για την παραγωγή νέων συστατικών."

Keywords
Τυχαία Θέματα