Γαλλία-προεδρικές εκλογές: Οι μονομάχοι του β' γύρου και τα σενάρια για το ποιος θα επικρατήσει


Όλες οι δημοσκοπήσεις "δείχνουν" ως μεγάλο φαβορί τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως η διαφορά που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους τρεις κύριους διεκδικητές του θώκου, τη Μαρίν Λεπέν στην άκρα δεξιά, τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει μικρύνει πολύ. Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Και αυτές είναι οι μονομαχίες ?πιθανές ή λιγότερο πιθανές? που

θα μπορούσαν να προκύψουν το βράδυ της Κυριακής:

Μακρόν έναντι Λεπέν

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Μια τέτοια σύγκρουση θα ισοδυναμούσε με σεισμική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, ένας νεαρός πολιτικός που ίδρυσε το κίνημά του, το En Marche!, μόλις πριν από έναν χρόνο, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια έμπειρη πολιτικό που θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι οι επενδυτές και οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, μια τέτοια πιθανότητα είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Μακρόν θα κερδίσει εύκολα στον δεύτερο γύρο και ότι η Λεπέν θα χάσει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας στα 48 της. Το ερώτημα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι αν ο Μακρόν θα καταφέρει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Μια νίκη της Λεπέν θα προκαλούσε σοκ αλλά για την ίδια πολλά θα κρίνονταν επίσης και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Φιγιόν έναντι Λεπέν

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο που έβλεπαν οι δημοσκόποι. Πλέον, ο Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση (ενδεχομένως και στην τέταρτη), πληγωμένος από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του. Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανακάμπτει και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα λάβει τη στήριξη που χρειάζεται από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που επηρεάστηκαν μέν από το σκάνδαλο αλλά δεν θέλουν να δουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο αντί για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν ο Φιγιόν βρεθεί αντιμέτωπος με την Λεπέν, θα την κερδίσει αλλά με μικρή διαφορά, ένα σενάριο που δεν φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές.

Αν και ο Φιγιόν αρνείται ότι παρανόμησε, το σκάνδαλο πιθανότατα θα τον ακολουθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Εκφράζονται έτσι αμφιβολίες για το πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα ήδη αμφισβητούμενα σχέδιά του που αφορούν μεγάλες περικοπές δαπανών. Από την άλλη, θα αποσπούσε ευκολότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε σύγκριση με τον Μακρόν και την Λεπέν, χάρη στην κομματική βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Μακρόν έναντι Φιγιόν

Η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το ντουέτο θα ήταν η απουσία της Μαρίν Λεπέν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επίσης "χαστούκι" για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απόντος και του Μελανσόν από τον δεύτερο γύρο, αυτό θα σήμαινε ότι και οι δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι θα βρίσκονταν εκτός, προς μεγάλη ανακούφιση των επενδυτών.

Ο αποκλεισμός της Λεπέν θα της προκαλούσε πιθανότατα προβλήματα στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, του κόμματός της, δεδομένης και της έντασης στις σχέσεις με την ανιψιά της, τη Μαρίον Μαρεσάλ-Λεπέν, όχι όμως τόσα που να της στερήσουν την ηγεσία. Κρίσιμης σημασίας για τη Μαρίν Λεπέν θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η επίδοσή της στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Μελανσόν έναντι Λεπέν

Κρύος ιδρώτας θα έλουζε τις αγορές με τους δύο ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους, της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, να μάχονται για την προεδρία. Η αύξηση των ποσοστών του 65χρονου Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις, μετά την καλή επίδοσή του στις τηλεμαχίες στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, είναι άλλη μια έκπληξη αυτών των εκλογών. Αν και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό που του δίνουν βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Σε μονομαχία Μελανσόν-Λεπέν, νικητής θα έβγαινε ο πρώτος. Και αυτός όμως έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, θα έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του.

Μελανσόν έναντι Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε πολύ εύκολα σε μια τέτοια μονομαχία που θα έφερνε αντιμέτωπους δύο πολιτικούς με πολύ διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Γαλλίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Μελανσόν έναντι Φιγιόν

Το σενάριο αυτό είναι το πιο απίθανο απ' όλα γιατί οι δύο πολιτικοί βρίσκονται στην 3η και την 4η θέση των δημοσκοπήσεων επί του παρόντος. Αν όμως περνούσαν στον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν πιθανότατα θα κέρδιζε.

Άλλα σενάρια

Το ποσοστό του Μπενουά Αμόν, του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, έχει πέσει ακόμη και στο 8% και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο. Ακόμη πιο απίθανο θα ήταν να περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους που συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά.

Δεν υπάρχει επίσης καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς τους δεν συγκεντρώνει προς το παρόν ούτε καν το μισό από αυτό το ποσοστό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα