Γερμανοί δημοσιογράφοι καλούν τον Κουρτς να δώσει τέλος στις επιθέσεις του αντικαγκελάριου Στράχε

10:01 3/3/2018 - Πηγή: Pagenews

Γερμανία: Δημοσιογράφοι καλούν τον Κουρτς να δώσει τέλος στις επιθέσεις του αντικαγκελάριου Στράχε.

Στην επιστολή τους, οι υπογράφοντες-μέλη του διοικητικού συμβουλίου, της κριτικής επιτροπής ή και απλά μέλη της οργάνωσης που απονέμει το «Βραβείο Χανς-Γιόαχιμ-Φρίντριχ», το σημαντικότερο βραβείο τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, τονίζουν ότι έμειναν άναυδοι από την προσβλητική ανάρτηση του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε στο Facebook εναντίον του 'Αρμιν Βολφ, του γνωστότερου παρουσιαστή

ειδήσεων της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης και θεωρούμενου ως εκ των πλέον έγκυρων Αυστριακών δημοσιογράφων.

Όπως καταγγέλεται στην επιστολή, εκατοντάδες δημοσιογράφοι της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF) δυσφημίζονται ως «προπαγανδιστές και παραγωγοί λανθασμένων ειδήσεων» με αυτή την ενέργεια του Αυστριακού αντικαγκελάριου, ο οποίος επιδιώκει με τη «συκοφαντική» ανάρτησή του να «ζημιώσει το προσωπικό κύρος των δημοσιογράφων και να υπονομεύσει την αξιοπιστία τους».

Οι υπογράφοντες καταγγέλουν πως θεωρούν ότι πρόκειται για μία «επίθεση εναντίον της Ελευθερίας του Τύπου, ενός των σημαντικότερων πυλώνων της δημοκρατίας και αυτή η επίθεση ισοβαθμεί με τις μεθόδους της ουγγρικής και της πολωνικής κυβέρνησης, οι οποίες, μέσω πιέσεων και δυσφήμισης, περιορίζουν την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών ιδρυμάτων».

Επιπλέον οι υπογράφοντες εκφράζουν έκπληξη για «την επιφυλακτικότητα που επιδεικνύει ο Αυστριακός καγκελάριος σε μία τόσο σημαντική περίπτωση για την ελευθερία της γνώμης και την ελευθερία του Τύπου, μίας ευρωπαϊκής χώρας».

Ταυτόχρονα εκφράζουν την ελπίδα ότι, θα δοθεί ένα τέλος στις «επιθέσεις που είναι εχθρικές απέναντι στον Τύπο και που ζημιώνουν τη δημοκρατία», και πως αυτό συμβεί «ίσως από την καγκελαρία» (υπονοώντας προφανώς τον ίδιο τον καγκελάριο Κουρτς).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης συνασπισμού Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ, σε σημερινές δηλώσεις του «αντέκρουσε σαφώς ότι η Αυστρία είναι μία χώρα στην οποία κινδυνεύει η Ελευθερία του Τύπου», καθώς, όπως τόνισε, «κυριαρχεί απεριόριστα η ελευθερία έκφρασης της γνώμης».

Σχολιάζοντας την επιστολή των Γερμανών τηλεοπτικών δημοσιογράφων, ο εκ των κορυφαίων Αυστριακών πολιτικών σχολιαστών και βοηθός αρχισυντάκτη της έγκυρης εφημερίδας Der Standard, Χανς Ράουσερ, επισημαίνει σε σημερινό σχόλιο του ότι «πραγματικά τα σχέδια της κυβέρνησης, και όχι μόνον του Κόμματος των Ελευθέρων, μπορούν να προχωρήσουν ακόμη πολύ περισσότερο, μέχρι και στην διάλυση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης».

Ο ίδιος σημειώνει, με αρκετή δόση ειρωνείας, ότι ο καγκελάριος Κουρτς θα πρέπει να σκεφθεί να δώσει μία καλή απάντηση στην ανοικτή επιστολή των Γερμανών δημοσιογράφων, «το αργότερο μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στη γερμανική τηλεόραση» (ΣΣ όπου ο ίδιος παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα συμπαθής και δημοφιλής προσκεκλημένος).

Την περασμένη εβδομάδα, και μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ανάρτησή του στο Facebook, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ζητήσει συγγνώμη από τον δημοσιογράφο Άρμιν Βολφ, ο οποίος είχε καταθέσει νωρίτερα, μήνυση εναντίον του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όπως σε μήνυση εναντίον του προχώρησε αυτή την Τρίτη και η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση.

Στην επίμαχη ανάρτησή του κατά του 'Αρμιν Βολφ, την οποία συνόδευε με φωτογραφία του δημοσιογράφου, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έγραφε χαρακτηριστικά: «υπάρχει ένας τόπος, όπου τα ψέματα γίνονται ειδήσεις και αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση».

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του αντικαγκελάριου στο Facebook, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε λάβει σαφέστατη, καταδικαστική θέση απέναντι στις συχνές φραστικές επιθέσεις του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων.

«Προσβολές ή κατηγορίες ψεύδους χωρίς την παραμικρή ουσία, απέναντι σε ένα πρόσωπο, δεν έχουν απολύτως καμία θέση στο δημόσιο διάλογο και μία τέτοια στάση στερείται σεβασμού και θέτει υπό αμφισβήτηση την ελευθερία του Τύπου», τόνιζε ο Αυστριακός πρόεδρος.

Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα πως «ελευθερία της γνώμης και ελευθερία του Τύπου, όπως επίσης ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, αποτελούν μια βασική προϋπόθεση για μία ζωντανή, φιλελεύθερη Δημοκρατία και σε αυτή ανήκει επίσης η δυνατότητα του κριτικού ερωτηματολογίου απέναντι σε πολιτικούς».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, όπως στους πολιτικούς έτσι και στους δημοσιογράφους μπορεί να ασκείται δημόσια κριτική , ωστόσο «σε μία Δημοκρατία, η κριτική αντιπαράθεση χρειάζεται τον σεβασμό απέναντι σε εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη, όπως επίσης τον προσεκτικό χειρισμό της γλώσσας, και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα