Γιώργος Σκάνγκος: Στόχος του η θεραπεία των δυσκολότερων μολυσματικών ασθενειών στον κόσμο


Στις αρχές του Ιανουαρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Σκάνγκος θα ηγηθεί της νέας εταιρείας Vir Biotechnology. Η εταιρεία θα χρηματοδοτηθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ανάμεσα στους υποστηρικτές είναι και το Ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν νέες λύσεις και θεραπείας για ασθένειες όπως το HIV και η φυματίωση.

Η Vir, σύμφωνα με το ellines.com, συγκεντρώνει καινοτομίες αιχμής με κορυφαία

επιστημονική εξειδίκευση ώστε να αναλάβει ορισμένες από τις πιο δύσκολες μολυσματικές ασθένειες στον κόσμο, για τις οποίες οι λύσεις είναι ανύπαρκτες ή ανεπαρκείς.

“Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε αυτόν τον τομέα” τονίζει ο Σκάνγκος. “Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από κάποιες από αυτές τις ασθένειες. Αν κοιτάξετε τη χρόνια φυματίωση και άλλες μολυσματικές ασθένειες μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχει μια τεράστια ιατρική ανάγκη. Υπάρχει μια απίστευτη ευκαιρία”.

Ο Γ. Σκάνγκος μεγάλωσε στην ελληνική γειτονιά Λιν της Μασαχουσέτης, καθώς οι παππούδες από τη μεριά του πατέρα του είχαν μεταναστεύσει από την Ελλάδα, και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κονέκτικατ. Έλαβε το πτυχίο του στην Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1970 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ το 1977.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το 1987, εντάχθηκε στο δυναμικό της Bayer και κατείχε διάφορες θέσεις στην εταιρεία ώσπου έγινε Αντιπρόεδρος του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Τμήματος Βιοτεχνολογίας. Ήταν υπεύθυνος για την έρευνα, την ανάπτυξη της επιχείρησης και των διαδικασιών, την παραγωγή καθώς και για τη μηχανική και ποιοτική διασφάλιση των προϊόντων της Bayer. Αποχώρησε από την εταιρεία το 1996.

Στη συνέχεια, ο Γ. Σκάνγκος εργάστηκε στην Exelixis Inc. ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Είχε την ευθύνη για τις χρηματοδοτήσεις και την πρόσληψη νέων ανθρώπων. Παράλληλα άλλαξε την στρατηγική της εταιρείας συνειδητοποιώντας ότι το μέλλον ήταν στην ανάπτυξη φαρμάκων.

Τον Ιούλιο του 2010, ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen Idec. Στη διάρκεια των έξι ετών που παρέμεινε στην εταιρεία, υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα και υπερτριπλασιάστηκαν τα κέρδη της εταιρείας.

Στις 10 Μαρτίου του 2016 ανέλαβε ως Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.

Ο Γιώργος Σκάνγκος συμπεριλήφθηκε στην λίστα The Power List 2016, που αφορούσε τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον χώρο των φαρμάκων. Αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους 10 καλύτερους Διευθύνοντες Συμβούλους στον κόσμο από το Harvard Business Review το 2015, καθώς η Biogen Idec εκλέχθηκε ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στο κόσμο, ξεπερνώντας 4.600 εταιρείες, με κεφαλαιοποίηση άνω των δύο δις. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα