Γρίπη: Πώς ένας ιός σε ρίχνει στο κρεβάτι


Η γρίπη ταλαιπωρεί πολλούς τον τελευταίο καιρό, με τις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία να μην βοηθούν ιδιαίτερα. Αποτέλεσμα οι κοινές ιώσεις να εξαπλώνονται κατά κύματα.

Όταν ο ιός μπει στον οργανισμό σου, προσκολλάται στις βλεννογόνους μεμβράνες όπως το πίσω μέρος της μύτης, ο λαιμός και οι βρόγχοι των πνευμόνων.

Στη συνέχεια, ο εισβολέας καταλαμβάνει τα επιθήλια κύτταρα που αποτελούν τις βλεννογόνους μεμβράνες και παίρνει τον έλεγχο του μεταβολικού τους μηχανισμού με στόχο να αντιγραφεί και να φτιάξει περισσότερους ιούς, οι οποίοι μολύνουν γειτονικά κύτταρα.

Αυτή η αρχική φάση διαρκεί μία με τέσσερις ημέρες. «Στην αρχή, δεν νιώθουμε άρρωστοι. Δεν γνωρίζουμε, καν, πως ο ιός βρίσκεται στον οργανισμό», σχολιάζει ο Δρ. William Schaffner, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ.

Καθώς ο ιός αποικίζει τον αναπνευστικό σου σωλήνα, το σώμα σου αρχίζει να καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει και ως αντίδραση, ενεργοποιεί τις ανοσολογικές του στρατιές, απελευθερώνοντας πρωτεΐνες, τις ιντερφερόνες, για να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα. Οι ιντερφερόνες κατακλύζουν το κυκλοφορικό σου και συγκεντρώνονται στις βλεννογόνους, παρακινώντας κι άλλες πρωτεΐνες, τις κυτοκίνες, να μπουν στη μάχη. Αυτές οι πρωτεΐνες-στρατιώτες κυκλοφορούν στο σώμα σου, έτοιμες για συμπλοκή.

«Παραδόξως, οι στρατιώτες του οργανισμού σου είναι αυτοί που σου προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της γρίπης ή μιας απλής ίωσης», εξηγεί ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα