Η χρόνια αϋπνία σχετίζεται με την αυξημένη αρτηριακή πίεση


Επιστήμονες από το Μόντρεαλ του Καναδά ξεκίνησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα (μισοί με προβλήματα ύπνου και άλλοι μισοί χωρίς προβλήματα ύπνου).

Όλοι οι συμμετέχοντες παρέμειναν δύο 24ωρα στο εργαστήριο του ύπνου όπου παρακολουθούνταν συνέχεια. Στη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και σε όλους τους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων την ώρα του ύπνου, ώστε να καταγράψουν μεταξύ άλλων την ηλεκτρική δραστηριότητα του φλοιού του εγκεφάλου.

Το τεστ αυτό τούς έδωσε τα απαραίτητες

πληροφορίες για την κατάσταση ενεργοποίησης του εγκεφάλου στα άτομα που έπασχαν από χρόνια αϋπνία αλλά και σε αυτά χωρίς πρόβλημα αϋπνίας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την 24ωρη διακύμανση της αρτηριακής πίεσης συμμετεχόντων που υπέφεραν από χρόνια αϋπνία και έκαναν σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε προβλήματα αϋπνίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που υπέφεραν από χρόνια αϋπνία είχαν πιο αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα η οποία όμως σχετιζόταν με αυξημένη πίεση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακόμα και όταν την ημέρα η πίεση τους ήταν σε κανονικά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα άτομα με χρόνια αϋπνία, η αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφάλου τη νύχτα σχετιζόταν με αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμα και αν κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν κανονική πίεση.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι η διακύμανση της αρτηριακής πίεσης είναι σχετιζόμενη με τον κύκλο των ωρών που κοιμάται κάθε άνθρωπος αλλά και με τις ώρες που δεν κοιμάται. Και επειδή η πίεση αυξάνεται στα άτομα που πάσχουν από αϋπνία, είναι σημαντικό όπως είπαν, να λαμβάνεται υπόψη αυτό, ειδικά στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις καθώς, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης της καρδιοπάθειας τους αν ταυτόχρονα παρουσιάζουν και αϋπνία.

Όπως αποφάνθηκαν οι Καναδοί επιστήμονες, η μελέτη αυτή έρχεται να συμφωνήσει με άλλες επιδημιολογικές μελέτες που έδειξαν ότι όσοι πάσχουν από αϋπνία και μάλιστα χρόνιας μορφής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Σύμφωνα με του ερευνητές, η αϋπνία παίζει σημαντικά αρνητικό ρόλο ως προς τη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα