Η Δύση "παγώνει" στη Συρία μετά από την προέλαση του Άσαντ


Ίσως για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011, η μαρτυρική και νευραλγικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου πόλη του Χαλεπιού είναι ακόμα πιο κοντά στο να κυριευτεί από τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ήδη, από το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οι αξιωματούχοι του συριακού στρατού ανακοίνωσαν πως έχουν επανακτήσει το 70% της ανατολικής πόλης από τους αντικαθεστωτικούς μέσα σε μόλις 10 μέρες, ενώ media προσκείμενα προς το καθεστώς Άσαντ

ανέφεραν πως δεκάδες από τους αντάρτες έχουν παραδοθεί και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραπεί σε φυγή από το Χαλέπι.

Σημειώνεται ακόμα πως μεγάλη είναι και η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στα περίχωρα του Χαλεπιού, καταφέροντας σημαντικά πλήγματα έναντι των αντιπάλων τους τις τελευταίες μέρες.

Την ώρα που δυνάμεις του στρατού ενίσχυαν τις θέσεις τους, η συμμαχία των χωρών της Δύσης που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς με χρηματοδότηση και στρατιωτικό εξοπλισμό πρότεινε μια εκεχειρία πέντε ημερών προκειμένου να μπορέσουν οι ένοπλες ομάδες που μάχονται κατά του Άσαντ να ανασυγκροτηθούν. Το σχετικό κείμενο που υπογράφεται από τους ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Καναδά τονίζει ότι χρειάζεται άμεσα μια παύση πυρός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπο το Χαλέπι. Στο κείμενο που απευθύνεται προς την κυβέρνηση της Δαμασκού οι Ομπάμα, Μέι, Μέρκελ, Ρέντσι, Ολάντ και Τρουντό τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη και να εξασφαλιστούν οι άμαχοι που πλήττονται από την ένοπλη σύγκρουση.

Το αυτί της συριακής κυβέρνησης δεν "ίδρωσε", με τον υπουργείο Εξωτερικών του Άσαντ να τονίζει πως "δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα παύσης πυρός όσο παραμένουν ένοπλες ομάδες τρομοκρατών (σ.σ. όπως θεωρεί η Δαμασκός τους αντικαθεστωτικούς) μέσα στο Χαλέπι".

Η κυβέρνηση Άσαντ πέρα από τη συμμαχία με τη Ρωσία και την ενεργό συμβολή της ρωσικής αεροπορίας στις μάχες, έχει και τη στήριξη της Κίνας, με τη Ρωσία και την Κίνα να θέτουν τη Δευτέρα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την έναρξη ολιγοήμερης εκεχειρίας, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τη σχετική πρόταση των χωρών της Δύσης.

Μεταξύ πυρών και βομβαρδισμών οι άμαχοι

Πέρα από τα διπλωματικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα Δύσης - Ρωσίας, στο Χαλέπι παίρνει τεράστιες διαστάσεις το ζήτημα του άμαχου πληθυσμού που προσπαθεί να διαφύγει από τη σύρραξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, μόνο για την περασμένη εβδομάδα πάνω από 31.500 άτομα εγκατέλειψαν την πόλη για να σωθούν.

Και πέρα από τη φυγή, ο άμαχος πληθυσμός έχει να αντιμετωπίσει και τα πυρά μεταξύ στρατού και αντικαθεστωτικών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται οι κάτοικοι που εγκαταλείπουν το Χαλέπι. Υπολογίζεται από δυτικά media πως μόνο χθες τουλάχιστον 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 22 τραυματίστηκαν από ρουκέτα στην προσπάθεια τους εγκαταλείψουν την πόλη από την νοτιοανατολική πλευρά του Χαλεπιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα