Η μαφία κλέβει... άμμο και θέτει σε κίνδυνο την Γη (pics)


Μετά το νερό, η άμμος είναι ο δεύτερος σε ζήτηση φυσικός πόρος παγκοσμίως, γιατί πολύ απλά χρησιμοποιείται παντού. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον μόνο κατά το έτος 2012 χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια τόνοι άμμου για την κατασκευή σκυροδέματος.

Η δρ. Ορόρα Τόρες του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για την Ολοκληρωμένη Βιοποικιλότητα ξεκίνησε έρευνα για την τελευταία διετία και δημοσίευσε πρόσφατα τα πορίσματά της στην επιθεώρηση Science, δίνοντας βάση και στην "μαφία" της άμμου.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα με την έρευνά της η αμμοληψία προκαλεί διάβρωση των ακτών, καταστρέφει οικοσυστήματα, δημιουργεί περιβάλλοντα που ευνοούν τη μετάδοση ασθενειών, ενώ σπέρνει τους σπόρους για φυσικές καταστροφές, όπως οι καταιγίδες και τα τσουνάμι. Αυτό αποδείχθηκε στη Σρι Λάνκα, όπου οι εκτεταμένες αμμοληψίες πριν το τσουνάμι του 2004 έκαναν τα κύματα πιο καταστροφικά απ΄ ό,τι θα ήταν σε αντίθετη περίπτωση.

«Οι ακτές εξαφανίστηκαν και έτσι δεν υπήρχε φυσικό φράγμα για να σταματήσει τις πλημμύρες», τονίζει η Τόρες.

Η ζήτηση της άμμου είναι τέτοια που έχουν έρθει στο φως ακόμη και φαινόμενα λαθρεμπορίας. «Επειδή η άμμος έγινε ξαφνικά ένας ιδιαίτερα πολύτιμος φυσικός πόρος, έκαναν την εμφάνισή τους “μαφίες της άμμου” που κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων δολαρίων», λέει η Τόρες.Το πρόβλημα της λαθρεμπορίας είναι ιδιαίτερα οξύ στην Ινδία, αλλά σύμφωνα με τον Δρα Πασκάλ Πελούτσι, συντάκτη έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα με τον τίτλο «Άμμος, σπανιότερη από όσο νομίζουμε», οι παράνομες αμμοληψίες είναι ευρέως διαδεδομένες στον πλανήτη λόγω της ελλιπούς εποπτείας από τις Αρχές και της διαφθοράς.

Από επιστημονικής πλευράς, γίνεται γνωστό ότι ο πλανήτης μας δεν πρόκειται να ξεμείνει στα επόμενα χρόνια από άμμο. Προειδοποίηση όμως υπάρχει ότι θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα αφού η υπερβολική χρήση και η παράνομες εξορύξεις συνιστούν μια μεγάλη απειλή για το μέλλον μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα