Η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης μία από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης


«Μπροστά μας έχουμε τρεις μεγάλες πρωτοβουλίες: Η πρώτη είναι η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, η δεύτερη είναι εκείνη της συνταγματικής αναθεώρησης και η τρίτη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, από το βήμα ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία.

Ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμμετοχικές διαδικασίες, ανοιχτής διαβούλευσης ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Βεβαίως η

κυβέρνηση δεν ανοίγει μια διαβούλευση χωρίς γωνίες».

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι δεν μπορεί η απλή αναλογική να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μην εφαρμόζεται στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλες τις δομές αντιπροσώπευσης, σχολίασε ότι το ζήτημα των περιορισμένων θητειών πρέπει να κατέλθει και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης ενώ υπογράμμισε ότι «η πρωτογενής εξουσία της κοινότητας επί των αιρετών θα πρέπει να επισφραγίζεται με το δικαίωμά τους να τους ανακαλεί μέσω δημοψηφισματικών διαδικασιών».

Σε επίπεδο συμμετοχικών θεσμών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι θεσμοί αυτοί, που ορίζονται στο κεντρικό πολιτικό σύστημα ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, περιλαμβάνουν τις λαϊκές συνελεύσεις και τα τοπικά δημοψηφίσματα, επισήμανε ότι παρέχεται από το Σύνταγμα η δυνατότητα για την, κατόπιν εξουσιοδότησης προς την αυτοδιοίκηση έκδοση, κανονιστικών προτάσεων που αφορούν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, σημείωσε ότι η δομή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντανακλά τη διάκριση μεταξύ πόλης και υπαίθρου και υπογράμμισε ότι πρέπει να κυρωθεί το άρθρο 5 του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας και να εξεταστεί σοβαρά η επικύρωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας που αφορά το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις. Σε επίπεδο δημοσιονομικό σημείωσε ότι ένα τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού των ΟΤΑ πρέπει να αποδίδεται στην κοινότητα και να καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση σχολίασε ότι πρέπει να υπάρχει «μια τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική του πολιτεύματος με έμφαση στις δομές της άμεσης δημοκρατίας και με νέα εργαλεία άσκησής της, ουσιαστικοποίηση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και μια άλλη γεωγράφηση και κατοχύρωση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και της πρόσβασης σε αυτά». Ο αντίλογος στα παραπάνω, όπως είπε, είναι ο γνωστός νεοφιλελευθερισμός που κινείται στη λογική του μικρότερου κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων.

Εξάλλου, για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας τόνισε: «θέλουμε να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα στην καινοτομία, την εργασία και στη νέα γνώση και τον τρόπο με τον οποίο όλες αυτές οι διαδικασίες μπορούν να αποκτήσουν θετικό αντίκρισμα».

«Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι θα μιλήσουμε μετά την κρίση. Η κρίση είναι μια πολύ καυτή πατάτα που δυστυχώς έτυχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων της να τη διαχειριστούν. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, αφού κάναμε και τις υποχωρήσεις μας και αφού είχαμε πολύ μεγάλο κόστος και ατομικό και πολιτικό και ψυχολογικό από αυτήν τη διαδικασία, που κατά τη γνώμη μας ήταν αναγκαίο μέσα σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει, σήμερα θέλουμε μια φυγή προς τα εμπρός» πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι στο σύστημα αξιολόγησης που έχει δημιουργηθεί για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης προβλέπεται η αξιολόγηση δομών και όχι η ατομική αξιολόγηση, είπε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να κάνει νέους οργανισμούς ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες των δήμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα και να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και τόνισε: «Θα πρέπει να τελειώσουμε και με τις εργολαβικές εταιρείες».

«Πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας και να μην κρύβουμε μόνιμες σχέσεις εργασίας που μάλιστα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με το καθεστώς των ανακυκλούμενων εργαζομένων κάθε 8 μήνες ή κάθε 10 μήνες ή πάει λέγοντας» είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει πολιτική πρωτοβουλία, δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσουμε πολύ αποφασιστικά. Αυτό δεν αφορά μόνο την αυτοδιοίκηση αφορά όλη τη διοίκηση. Εδώ υπάρχουν οργανισμοί που δουλεύουν 15 και 20 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που παρανόμως, κατά κάποιους, ανανεώνονται αλλά αυτή η ιστορία πρέπει να λάβει τέλος και για την ομηρία των εργαζομένων και για τη διαφάνεια των εργασιακών σχέσεων αλλά και για τη διαφάνεια των ίδιων των δήμων και όλοι πρέπει να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα