Η σάουνα "σύμμαχος" κατά της άνοιας


Σύμφωνα με φιλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Age and Ageing, αυτοί που κάνουν συχνά σάουνα έχουν μικρότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια και έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της χρήσης της σάουνας και των παθήσεων που σχετίζονται με τη μνήμη, αφού έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 2.300 μεσήλικες Φινλανδούς άνδρες για πάνω από 20 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες,

που στο πλαίσιο της μελέτης, επισκέπτονταν σάουνα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα είχαν 66% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια και 65% μικρότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους άνδρες που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.


«Συνεκτιμήσαμε και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική άσκηση και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και διαπιστώσαμε ανεξάρτητη σχέση μεταξύ σάουνας και αυτών των αποτελεσματών», εξηγεί ο Δρ Γιαρι Λαουκανεν, καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο φινλανδικό πανεπιστήμιο και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η συχνή χρήση της σάουνας μείωνε τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. «Όταν είμαστε στη σάουνα ο καρδιακός παλμός ανεβαίνει και αρχίζουμε να ιδρώνουμε. Μοιάζει δηλαδή με το αποτέλεσμα της γυμναστικής», εξηγεί ο Δρ Λαουκανεν αιτιολογώντας το εύρημα.

Και προσθέτει πως «μετά τη σάουνα μπορεί η αρτηριακή πίεσης του αίματος να είναι χαμηλότερη. Και είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα προβλήματα μνήμης, κάτι που εν μέρει εξηγεί τις ωφέλιμες επιδράσεις της σάουνας στην υγεία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα