Η Θάλεια Ματίκα αποκλειστικά στο pagenews.gr


Κλασσικό και πάντα επίκαιρο το έργο του Άντων Τσέχοφ “Θείος Βάνιας” παρουσιάζεται στο θέατρο Άνεσις, από τις 14 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Συναντήσαμε στο θέατρο τη Θάλεια Ματίκα -για λογαριασμό του pagenews.gr- η οποία μιλά γεμάτη ενθουσιασμό για την παράσταση.

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Θάλεια, πες μας λίγα λόγια για το "Θείο Βάνια» του Τσέχοφ.

Ο "Θείος Βάνια» του Τσέχοφ, είναι ένα έργο -ύμνος στο

μέσο άνθρωπο, τα όνειρα και τις αποτυχίες του. Οι ήρωες στο Θείο Βάνια, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.

Ποια είναι η Έλενα που υποδύεσαι;

Ο συνταξιούχος καθηγητής Σερεμπριακώφ και η νεαρή γυναίκα του Έλενα καταφτάνουν στο απομακρυσμένο υποστατικό τους στη ρωσική επαρχία, το οποίο συντηρούν η Σόνια - κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο- κι ο θείος της, Βάνιας. Ο Βάνιας είναι απελπισμένα ερωτευμένος με την Έλενα. Το ίδιο κι ο γιατρός Αστρώφ που επισκέπτεται συχνά το κτήμα. Τα «πρέπει» και τα «θέλω» όλων των χαρακτήρων βρίσκονται σε μια διαρκή πάλη καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν τί είναι αυτό που θα τους κάνει επιτέλους ευτυχισμένους. Η νέα γυναίκα του πληκτικού και άπληστου κύριου καθηγητή, η πανέμορφη Έλενα, πεθαίνει από ανία στη ρώσικη εξοχή αλλά ταυτόχρονα ανάβει φωτιές στις ανδρικές μαραμένες ψυχές. Η Έλενα, είναι όμορφη, λαμπερή, εύθραυστη, σαγηνευτική, πείθοντας απόλυτα για το μοιραίο της ύπαρξής της. Έτσι, κινεί τα νήματα δίχως να ενδιαφέρεται για τα αισθήματα των επίδοξων εραστών της.

Ο Βάνιας συνδυάζει την αξιοπρέπεια με τη σκληρότητα. Σε βρίσκει σύμφωνη μια τέτοια αντίληψη των πραγμάτων στην καθημερινότητα του σήμερα;

Εκτιμώ και θαυμάζω τους ανθρώπους που διέπονται από αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι οι αξιοπρεπείς στο μαραθώνιο της ζωής βγαίνουν πάντα κερδισμένοι σε όποιο τόπο, σε όποιο χώρο, σε όποια εποχή. Τα κεφάλια των της αντιπέρου όχθης μπορεί να ξεπροβάλλουν πρόσκαιρα πάνω από ομιχλώδεις συνθήκες όπως οι σημερινές κοινωνικές, αλλά στο βάθος του χρόνου είτε θα ξεριζωθούν είτε θα κρυφτούν. Η σκληρότητα μπορεί να φαντάζει ως κάτι αρνητικό στο άκουσμα, όμως μέσα στα χρόνια καταλήγω ότι είναι χαρακτηριστικό των ειλικρινών και ευαίσθητων ατόμων.

Ο Βάνιας, έχει πολύ κουράγιο. Αποδέχεται την αλήθεια, την ευθύνη του, χωρίς να ρίξει ευθύνες μόνο στην κακιά μοίρα. Πόσο εύκολο είναι να λειτουργούμε έτσι στη ζωή μας;

Καθόλου εύκολο. Δύσκολα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Γι' αυτό όμως το έργο φέρει τον τίτλο ''Θείος Βάνιας''. Γιατί μιλάει για την ιστορία ενός πολύ ιδιαίτερου ανθρώπου. Ενός αξιοπρεπούς ήρωα που χαρακτηρίζεται από για την ευαίσθητη σκληρότητα του.

Θαυμάζω ιδιαίτερα στη Θάλεια το γεγονός πως έχει κάνει προσεκτικές επαγγελματικές κινήσεις και δεν έχει «καεί» μέσα από ρόλους «ρηχούς». Τί τίμημα έχει αυτή η διαδρομή για σένα;

Οικονομικό. Μόνο οικονομικό. Αλλά δε θα μπορούσα, πλέον, να βρεθώ σε δουλειές που δε θα μπορούσα να υποστηρίξω. Θα ήταν άδικο και για τις δουλειές αλλά και ψυχοφθόρο για μένα.

Πώς είναι η ζωή σου εκτός υποκριτικής;

Η καθημερινή μου ζωή κινείται σε μια κανονικότητα. Ασχολούμαι με τα παιδιά μου, το σπίτι μου, την οικογένεια και τους φίλους μου. Επίσης, με το ινδικό εστιατόριο που έχω ανοίξει στη Νέα Ερυθραία, το “Little India”. «Μου αρέσει πάρα πολύ το καλό φαγητό και ειδικά η κουζίνα της Ινδίας αλλά και της υπόλοιπης Ασίας».

Πώς είναι η κοινή ζωή γι’ ένα ομότεχνο ζευγάρι; Πιστεύεις πως στηρίζεται περισσότερο στη σύμπνοια, τα κοινά ενδιαφέροντα και την αλληλοϋποστήριξη ή στο γεγονός πως και οι δύο είστε «πιο ανήσυχες προσωπικότητες» λόγω επαγγέλματος;

Δαιδαλώδης,επικίνδυνη,ανασφαλής,έντονη,συναισθηματική,ερωτική.Όλα αυτά υπό τη σκέπη μιας βαθιάς συντροφικότητας. Κοινοί τόποι εγκεφαλικά και ψυχικά μας ενώνουν. Κρατιόμαστε σφιχτά από τα χέρια μας κι απολαμβάνουμε το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να σου προσφέρει αυτή η ζωή που για μένα προσωπικά δεν είναι άλλο από το ότι στο τέλος της μέρας γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο ένας για τον άλλο.

Ο άνθρωπος την πρώτη ανάσα και την τελευταία που παίρνει τη λαμβάνει από την ψυχή με την ψυχή. Πού χωλαίνουν σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις;

Στην έλλειψη κατανόησης και στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας που επιβάλλει ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός και δε μας επιτρέπει να συμπάσχουμε και να αγαπάμε το συνάνθρωπο έτσι όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Τί σημαίνει να είσαι παραγωγός μιας παράστασης στα χρόνια της κρίσης; Η δημιουργία του ινδικού εστιατορίου που δημιουργήσατε τα τελευταία 3 χρόνια με το σύζυγό σου Τάσο Ιορδανίδη λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας ή απαντά στις ανησυχίες τις δικές σου και του ανδρός σου;

Τίποτα που έχει σχέση με το επιχειρείν δεν αποτελεί δικλείδα ασφαλείας. Μεγαλύτερη ανασφάλεια δημιουργεί και περισσότερους προβληματισμούς. Αλλά υπάρχουν κάποιες κοινωνικές νόρμες και σύμφωνα μ’ αυτές πορευόμαστε για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες συνθήκες. Χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το μόνο που είναι βασική επιθυμία και των δυο μας είναι να μπορούμε να βρισκόμαστε πάντα σε μία θέση όπου θα μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά μας όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια παιδείας και εκπαίδευσης. Παραγωγός στα χρόνια της κρίσης, σημαίνει ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Η προσγείωση όμως όταν γίνεται ομαλά, σε γεμίζει με όμορφα συναισθήματα που σε κινητοποιούν για το μέλλον.

Το κλασικό αριστούργημα του Άντον Τσέχοφ, ένα έργο βαθιά ποιητικό, τρυφερό και ανθρώπινο, όπου η ζωή σχοινοβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Ο “Θείος Βάνιας” είναι μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις του κλασσικού θεάτρου.

Ταυτότητα της παράστασης:

Διάρκεια : 100 ' - είδος: Δράμα

Σκηνοθ.: Δ. Παπαδόπουλος

Ερμηνεύουν: Δ. Παπαδόπουλος, Θ. Ματίκα, Β. Μπισμπίκης, Σ. Πανάγου. Σκην.: Στ. Λίτινας. Κοστ.: Ηλ. Δουλαδίρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα