Η Υεμένη απορρίπτει τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ


Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αντίδραση της κυβέρνησης της Υεμένης σε ένα προσχέδιο οδικού χάρτη που συνέταξε ο ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την κάλεσε να δεχθεί την πρόταση ως βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η κυβέρνηση της Υεμένης απέρριψε

την Τρίτη το σχέδιο του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι θα δημιουργήσει «ένα επικίνδυνο προηγούμενο», το οποίο θα νομιμοποιήσει την εξέγερση εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απογοητεύτηκαν» από την αντίδραση της Υεμένης και πρόσθεσε ότι καλούν «την κυβέρνηση να δεχθεί τον οδικό χάρτη».

Η αντίδραση της κυβέρνησης της Υεμένης φέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί η 20μηνη σύγκρουση, που έχει προκαλέσει ανθρωπισιτκη κρίση στη χώρα αλλά και τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Στον οδικό χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται σειρά ενεργειών που είναι απαραίτητες για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση. Σε αυτές περιλαμβάνεται και «η απομάκρυνση από την πολιτική ζωή και τη χώρα με τις οικογένειές τους (…) για μια περίοδο τουλάχιστον 10 ετών» του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι και του ηγέτη των Χούτι Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούτι.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει τον Χάντι και στρατιωτικά από τον Μάρτιο του 2015, έχει δεχθεί την πρωτοβουλία του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια ακόμη χώρα κλειδί στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, επίσης υποστηρίζει το σχέδιο, το οποίο προωθούν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και των συμμάχων τους και των κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από τον αραβικό συνασπισμό έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 7.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 37.000 από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο μεταξύ ο αραβικός συνασπισμός παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τον Αύγουστο όταν βομβάρδισε ένα νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα του συμβάντος.

Μετά την αεροπορική επιδρομή που διεξήχθη στις 15 Αυγούστου από τον αραβικό συνασπισμό εναντίον μιας επαρχίας στη βόρεια Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούτι οι MSF κατήγγειλαν μια «αδικαιολόγητη» επίθεση, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 19 ανθρώπων.

Σύμφωνα με την επιτροπή, ένα αεροπλάνο του συνασπισμού βομβάρδισε «έναν νόμιμο στρατιωτικό στόχο» κοντά σε ένα κτίριο που δεν είχε ταυτοποιηθεί αρχικά ότι ήταν νοσοκομείο.

Εξαιτίας αυτού «του αθέλητου λάθους», ο συνασπισμός ζήτησε συγγνώμη και θα καταβάλει αποζημίωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της επιτροπής Μάνσουρ αλ Μάνσουρ.

Οι MSF από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι το νοσοκομείο έφερε τον λογότυπό τους και ότι το όχημα που ήταν στόχος του βομβαρδισμού μετέφερε ασθενείς.

Παράλληλα η επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για τέσσσερις άλλους βομβαρδισμούς για τους οποίους έχει κατηγορηθεί ο αραβικός συνασπισμός.

Βάσει των αποτελεσμάτων ο συνασπισμός δεν φέρει ευθύνη για τις θανατηφόρες επιδρομές εναντίον ενός σχολείου στη βόρεια Υεμένη στις 13 Αυγούστου, ενός εργοστασίου στη Σανάα στις 9 Αυγούστου και μιας αγοράς στον νότο στις 6 Ιουλίου.

Η επιτροπή έχει ήδη χαρακτηρίσει «λάθος» τον βομβαρδισμό του συνασπισμού στις 8 Οκτωβρίου στη Σανάα εναντίον μιας επικήδειας τελετής από τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα