Ινδία: Με ένα τεράστιο "πιστολάκι" διώχνουν το νέφος στο Νέο Δελχί


Ένα τεράστιο «πιστολάκι» τοποθετήθηκε σήμερα στο Νέο Δελχί, της Ινδίας, για να διώξει το νέφος από την πόλη, το γεγονός αυτό μας δείχνει την αποφασιστικότητα που έχουν οι αρχές όσο αφορά την καταπολέμηση των επικίνδυνων επιπέδων ρύπανσης.

Το Νέο Δελχί θεωρείται από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, πολύ συχνά οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που είναι συχνά υψηλότερες από αυτές του Πεκίνου. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα οι αρχές της πόλης αυτής να κατηγορούνται πολύ συχνά για τη μάστιγα αυτή που απειλεί τη δημόσια υγεία.

Δεχόμενη

όλο αυτό τον πόλεμο, ως αντίδραση, η τοπική κυβέρνηση ανέπτυξε σήμερα το πρωί για δοκιμή ένα «κανόνι» κατά του νέφους στο ανατολικό προάστιο Ανάντ Βιχάρ. Η όψη αυτού του τεράστιου κανονιού, μοιάζει πολύ με πιστολάκι για τα μαλλιά. Τοποθετήθηκε πάνω σε ένα τρέιλερ και από εκεί εκτοξεύει έως και 100 λίτρα νερού το λεπτό σε ακτίνα 150 μέτρων και συνήθως χρησιμοποιείται σε εργοτάξια και σε ορυχεία. Ο σκοπός είναι, το νερό που εκτοξεύεται από θα παρασύρει μαζί του και τους ρύπους, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθαρίζει η ατμόσφαιρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Νέου Δελχί Ιμράν Χουσάιν δήλωσε στο AFP «Αν πετύχει, θα αναπτύξουμε τέτοια κανόνια στους δρόμους του Νέου Δελχί το ταχύτερο δυνατό». «Σαφώς αυτό δεν είναι μια λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιείται περιστασιακά σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά η λύση για τη ρύπανση είναι η αντιμετώπιση του θέματος στη ρίζα του κι όχι το να ρίχνουμε νερό στον αέρα» δήλωσε ο ειδικός της Greenpeace Σουνίλ Νταχίγια ο οποίος θεωρεί πως η τοπική κυβέρνηση επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά της να καταπολεμήσει τις πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκπομπές των οχημάτων και την σκόνη από τα εργοτάξια.

Το τεράστιο αυτό κανόνι κοστίζει 2 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 26.400 ευρώ). Οι κατασκευαστές τους θεωρούν ότι θα χρειαστούν 30 με 40 κανόνια να υπάρξει μια σημαντική μείωση στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. ο Βιμάλ Σαΐνι της επιχείρησης CloudTech σε δήλωση του στο AFP σημείωσε πως «Είναι μια λύση για την περίπτωση που βρίσκεσαι εντελώς σε απόγνωση».

Συχνά χρειάζεται να περάσουν πολλές ημέρες με νέφος και να υπάρξουν συστάσεις από δικαστήρια για να προχωρήσει το Νέο Δελχί στο κλείσιμο των εργοταξίων και των σχολείων στις πιο σοβαρές κρίσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ινδική πρωτεύουσα, όπως συνέβη ακόμη και στις αρχές Νοεμβρίου.

Το 2016 οι αρχές της πρωτεύουσας είχαν συμβουλεύσει τους κατοίκους να καταναλώνουν πορτοκάλια και να κάνουν γαργάρες με ζεστό νερό για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Φέτος είχαν άλλη μια ιδέα: να στείλουν ελικόπτερα για να ρίξουν νερό πάνω στο νέφος μολονότι τα ελικόπτερα αυτά συχνά δεν μπορούσαν ούτε καν να απογειωθούν λόγω της ομίχλης που οφειλόταν στην ρύπανση.

Keywords
Τυχαία Θέματα