Καμπανάκι για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης


Θωρακίζονται κατά της εποχικής γρίπης οι υγειονομικοί φορείς της χώρας και καλούν προς τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός.

"Η γρίπη δεν περιμένει", ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για "παγκόσμιο

εχθρό", που προκαλεί κάθε χρόνο επιδημίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, από εποχική γρίπη νοσεί το 3% -4% του πληθυσμού παγκοσμίως και σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκαλεί 250.000-500.000 θανάτους, 40.000 ετησίως στην ΕΕ. Και όμως αυτό το νόσημα προλαμβάνεται με εμβολιασμό, ωστόσο τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και ο κυριότερος λόγος είναι η "επιστημονική παραπληροφόρηση", είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, την απάντηση γιατρού σε ερώτηση 70χρονης για το εμβόλιο. "Γιατί να το κάνεις; Αρρωσταίνεις;". Από την ανάλυση των περσινών στοιχείων, προκύπτει ότι το 76% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και το 84% των ασθενών που κατέληξαν (σύνολο θανάτων 197), ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η εικόνα είναι "τραγική", καθώς το ποσοστό εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας κυμαίνεται στο 10,93% στα νοσοκομεία και 24,91% στα Κέντρα Υγείας και στις ομάδες υψηλού κινδύνου από 20-40%.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος στον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και προς διευκόλυνσή τους έχουν διατεθεί στις υγειονομικές περιφέρειες περίπου 18.000 εμβόλια, δωρεά φαρμακευτικών εταιριών, προκειμένου οι εργαζόμενοι επιτόπου να εμβολιάζονται. Επίσης, θα υπάρξει η "κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζομένου" και θα καταγράφονται τα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού συνολικά και ανά κλινική, τα οποία θα αποτελούν δείκτη ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των διοικήσεων και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα