Κυπριακό: Όχι μόνο "τορπιλίζει" τη συμφωνία ο Ερντογάν, αλλά μας προκαλεί και απίστευτα!


Όχι απλά "τορπιλίζει" τη συμφωνία για το Κυπριακό η Τουρκία, αλλά τηρεί και απίστευτα προκλητική στάση, με τον πρόεδρο Ερντογάν να δηλώνει ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά, βάζοντας στο "κάδρο" τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συνεχιστούν στη Γενεύη οι "καυτές" συνομιλίες.

"Παρά την ειλικρίνεια των Τουρκοκυπρίων,

η Ελλάδα πάλι το βάζει στα πόδια από μία λύση για την Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Παρασκευή.

Ο ίδιος πρόσθεσε δε ότι "για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά".

Σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά προσήλθε στην Πολυμερή Διάσκεψη στη Γενεύη με την πάγια θέση για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έχουν υπογραμμίσει πολλάκις ότι δεν επιτρέπονται εκπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγαλονήσου.

Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως δυσάρεστες για το κεφάλαιο του Κυπριακού, αλλά την ίδια ώρα δυναμιτίζουν και το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στον απόηχο της φρενίτιδας του Ταγίπ Ερντογάν με τη Συνθήκη της Λωζάνης και με τα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, σήμερα η Άγκυρα επανέφερε στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα με τις δήθεν "γκρίζες ζώνες του Αιγαίου".

Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, στην προκαλεί έντονα για την απόφαση του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιού όσον αφορά στο πρόγραμμα κατοίκησης και οικονομικής εκμετάλλευσης 28 βραχονησίδων του Αιγαίου Πελάγους.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως η χώρα δεν γνωρίζει σε ποιά 28 νησιά ή βραχονησίδες αναφερόταν ο υφυπουργός. Ο κ. Μουφτούογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα τετελεσμένο, "που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική της Ελλάδας σε αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς". Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει μάλιστα, καλώντας τους "γείτονες" Ελληνες να επιδείξουν κοινή λογική.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, συνεπώς κι άρχισε να αναπαράγεται ευρέως όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία. Ένα από τα περαιτέρω στοιχεία, που αξιοποιεί (και) η τουρκική πλευρά είναι ότι η κοινοβουλευτική απάντηση του κ. Σαντορινιού απευθυνόταν σε βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ακόμα ότι όλη αυτό το παραλήρημα από την Άγκυρα γίνεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, τόσο οικονομικά και πολιτικά όσο και εθνικά, δεδομένης της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας "σηκώνει" η χώρα μας. Κι εκεί ο τουρκικός "δάκτυλος" παραμονεύει, καθώς πέρα του ότι ο Ερντογάν απειλεί ξανά και ξανά την ΕΕ με ακύρωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, προχωρεί και σε προκλητικές κινήσεις με τις ροές στο Αιγαίο.

Πρόκληση και από Τσαβούσογλου

το μεταξύ, πέρα από το "βέτο" που άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας για να μην συμμετάσχει στη χθεσινή Διάσκεψη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανάβοντας "φωτιά" στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να "δυναμιτίζει" έτσι κι αλλιώς τη συμφωνία για το Κυπριακό, πιέζοντας για άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων και για τη λήψη ρυθσεων επί των εγγυήσεων και της ασφάλειας εδώ και τώρα!

Την επομένη των κρίσιμων συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο πρακτορείο "Ανατολού", δήλωσε ότι "η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί (…) Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; (…) Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί".

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.

"Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης", κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Βέτο και "πυρά" κατά Γιούνκερ

Όπως είναι γνωστό οι σχέσεις Άγκυρας και ΕΕ εντάθηκαν, στον απόηχο της φρενίτιδας του Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα και για το προσφυγικό, με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί ξανά και ξανά ότι θα καταγείλλει τη συμφωνία με την ΕΕ, προκαλώντας δε "ψυχρολουσία" στην Ελλάδα, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες.

Για το προσφυγικό, εξάλλου, ο Τσαβούσογλου έριξε τα "πυρά" του κατά του Γιούνκερ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εγείρε ενστάσεις για τη συμμετοχή του επικεφαλής της Κομισιόν κατά τη χθεσινή Διάσκεψη, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ακόμα εντός της Ένωσης και ως εκ τούτου ο Γιούνκερ δεν πρέπει να συμμετέχει στη διάσκεψη.

Τη στιγμή εκείνη ο πρόεδρος της Κομισιόν άνοιξε το μικρόφωνό του και του απάντησε: "Όταν ζητάτε λεφτά, μας θέλετε". Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου απάντησε ότι η ΕΕ ότι υποσχέθηκε 3 δισ. στην Τουρκία και έδωσε ψίχουλα, θίγωντας έτσι τη συμφωνία Άγκυρας και ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα