Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το Σκοπιανό, ας παραιτηθούν


Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής", ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι "δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους". Ακυρώνει έτσι την ιδέα για σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τονίζει ότι "αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος

το Σκοπιανό, ας παραιτηθούν".

Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ως πρωθυπουργός θα είναι το φορολογικό, ενώ επισημαίνει ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, για αν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία που θα διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή του, ώστε "να μην υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε:

Για το πρώτο νομοθετικό έργο που καταθέσει ως πρωθυπουργός

"Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε αφορούν τον τρόπο οργάνωσης του κυβερνητικού μας έργου και τον νέο φορολογικό νόμο. Η νέα κυβέρνηση θα είναι καινοτόμος, τόσο όσο προς τη δομή της όσο και ως προς τον τρόπο με τον με τον οποίο θα ασκήσει το έργο της. Κυρίως, όμως, θα είναι μια κυβέρνηση αξιοκρατική, που θα δώσει ευκαιρίες και σε σημαντικούς ανθρώπους εκτός πολιτικής. Ο φορολογικός νόμος θα περιέχει όλες τις εξαγγελίες μας και θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους πολίτες. Η μείωση φόρων, άλλωστε, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής, για αυτό και, όπως έχω πει, είναι αδιαπραγμάτευτη θέση μου".
Για τους πλειστηριασμούς

λύση που προωθούμε έχει τρία σκέλη: πρώτον, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών έτσι ώστε να στοχεύσουμε πρώτα δανειολήπτες που διαθέτουν υψηλό εισόδημα και περιουσία. Δεύτερον, την ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, αποτρέποντας άτακτους μαζικούς πλειστηριασμούς που έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και τρίτον, τη συνολική ενεργητική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, καθώς οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης του ζητήματος".

Για τον εκλογικό νόμο

"Όπως έχω πει επανειλημμένα, είμαστε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα είναι πιο λειτουργικό, πιο αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό από το σημερινό. Αλλά ταυτόχρονα ο νέος εκλογικό νόμος πρέπει να εξασφαλίζει σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις. Ήδη από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης θα θέσουμε το κρίσιμο αυτό θέμα σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και θα προσπαθήσουμε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Keywords
Τυχαία Θέματα