Λίθιο: "Ασπίδα" κατά της άνοιας


Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, τα άτομα που καταναλώνουν νερό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίθιο, έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Το λίθιο, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, είναι ένα φυσικό μέταλλο που υπάρχει στο νερό βρύσης, αν και η αναλογία ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προσθήκη λιθίου στο πόσιμο νερό θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που

το φθόριο προστατεύει τα δόντια.

Η έρευνα έγινε στη Δανία σε δείγμα 800.000 ανθρώπων και είναι η πρώτη του είδους που καταλήγει σε αυτή τη σύνδεση.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ του λιθίου στο πόσιμο νερό και των επιδράσεων στην άνοια. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλότερα ποσοστά λιθίου από το πόσιμο νερό μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης άνοιας» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξέτασε δείγματα νερού από 151 υδραγωγεία στη Δανία.

Στη συνέχεια, εξέτασε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 73.000 Δανών με άνοια και περισσότερων από 733.000 που δεν είχαν εκδηλώσει την ασθένεια, υπολογίζοντας τα επίπεδα έκθεσής τους σε λίθιο.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν απολύτως σαφή. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του μετάλλου συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, αλλά τα μέτρια επίπεδα συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο από τα χαμηλότερα.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους των οποίων το πόσιμο νερό περιείχε χαμηλά επίπεδα (2-5 μικρογραμμάρια λιθίου ανά λίτρο), όσοι κατανάλωναν μέτριες ποσότητες (μεταξύ 5,1 και 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από άνοια.

Εν τω μεταξύ, όσοι κατανάλωναν περισσότερο λίθιο (15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο ή περισσότερο) ήταν 17% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν την πάθηση.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά όχι επαρκή για να υποστηριχθεί η προσθήκη λιθίου στο πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, David Smith πρόκειται για μια μελέτη υψηλής ποιότητας σε μεγάλο πληθυσμό, αλλά παραμένει άγνωστη η ποσότητα λιθίου που αν προστίθετο στο νερό θα ήταν επωφελής για την πρόληψη της άνοιας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ευρήματα συμφωνούν με μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άλατα λιθίου αυξάνουν τον όγκο των τμημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόσο Alzheimer. Μπορεί όμως να αφορούν την εμπλοκή του ασβεστίου στην πρόληψη της νόσου, κάτι που δεν εξέτασε η παρούσα έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα