Μάρκους Ντένμον: Άγγελος ή... Ντένμονας


Είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της χρονιάς στον Παναθηναϊκό και ας μην έχουμε διανύσει ούτε καν το 1/3 της σεζόν. Βλέπετε, ο Μάρκους Ντένμον ήρθε στο "τριφύλλι" για να αναπληρώσει το κενό του Μάικ Τζέιμς. Τα ονόματα που ακούγονταν το καλοκαίρι ήταν πιο φανταχτερά από το δικό του. Όπως εκείνο του Κιθ Λάνγκφορντ, του πρώτου σκόρερ της περσινής Ευρωλίγκας.

Ο Λάνγκφορντ προτίμησε τα χρήματα (της Κίνας) από τη δόξα (της

Ευρωλίγκας) και ένα ζεστό βράδυ προς τα τέλη Ιουλίου ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του Μάρκους Ντένμον από την τουρκική Γκαζιαντέπ, του Έλληνα προπονητή Δέδα. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν εκείνος που είχε... ανακαλύψει τον Αμερικανό, το όνομα του οποίου δεν έφερε δα και ενθουσιασμό στον κόσμο.

Από τότε μέχρι και χθες το βράδυ ο Μάρκους Ντένμον αποτέλεσε τον "εύκολο στόχο" σε όλες τις άσχημες βραδιές του Παναθηναϊκού. Το εξιλαστήριο θύμα. Οι φήμες πως ο Πασκουάλ αναζητεί τον αντικαταστάτη του φούντωναν όλο και περισσότερο όσο περνούσε ο καιρός. Ο ίδιος ο Αμερικανός δεν έδειξε να ανησυχεί ούτε όταν δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο στο ματς της προηγούμενης Παρασκευής με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Μάλιστα το... διασκέδασε, "τουιτάροντας" πως ήταν το πρώτο παιχνίδι στην καριέρα του που έμεινε καθ' όλη τη διάρκειά του στον πάγκο, προσθέτοντας πως του δίνει δύναμη. Μια δύναμη που έβγαλε στο ματς με τη Χίμκι. Σημείωσε 24 πόντους, με 7 στα 9 τρίποντα και ξεσήκωσε το κοινό του ΟΑΚΑ.

"Ντενμονισμένος" αποφάνθηκαν οι τίτλοι των ΜΜΕ, κάνοντας ένα πολύ ταιριαστό λογοπαίγνιο με το επίθετό του. Η εμφάνισή του αρχικά δικαιώνει τον Πασκουάλ που "ποτέ δεν αναζήτησα αντικαταστάτη του" και φυσικά σε κάνει να σκέφτεσαι: Δαίμονας (ή... Ντένμονας) ή άγγελος;

Η απόκτησή του ήταν ένα στοίχημα για τον Παναθηναϊκό από την πρώτη στιγμή. Το δείγμα γραφής του Αμερικανού από το ψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ ήταν πολύ μικρό. Σε τέτοιου είδους μεταγραφές, το ρίσκο είναι μεγάλο. Και συνήθως παίκτες όπως ο Ντένμον είτε θα σου βγουν "λαβράκια" που θα κάνουν απόσβεση πολύ νωρίς, είτε δεν θα σε βοηθήσουν καθόλου και θα προκύψουν αποτυχίες. Μέση λύση δύσκολα να βρεις.



Ο Ντένμον ήρθε στον Παναθηναϊκό ως ένας καλό σκόρερ, με πλεονέκτημα το περιφερειακό σουτ. Με εξαίρεση την πρώτη του χρονιά στο Μιζούρι, όπου κι αν αγωνίστηκε δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 35% στα τρίποντα. Ήρθε επίσης σαν ένας καλός αμυντικός, λόγω κυρίως της ταχύτητάς του και της δυνατότητας να διαβάζει το παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος και τα γρήγορα πόδια του.

Στα μειονεκτήματα καταγράφονταν η αστάθεια σε σουτ δύο πόντων, το όχι και τόσο καλό σουτ από μέση απόσταση και το γεγονός πως δεν ήταν ποτέ ένας καλός δημιουργός. Όπως όλοι οι Αμερικάνοι αυτού του στυλ, ο Μάρκους Ντένμον είχε και έχει πρώτα το μυαλό του στο πως θα σουτάρει, παρά στο πως θα κάνει... ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του.



Η κολεγιακή του καριέρα και οι καλοί συμπαίκτες

O Ντένμον ευτύχησε να βρεθεί σε ένα πολύ δυνατό κολεγιακό πρόγραμμα και πάντοτε να περιστοιχίζεται από πολύ καλούς συμπαίκτες. Την πρώτη του μόλις χρονιά στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι είχε συμπαίκτη τον Ντε Μαρ Κάρολ, νυν παίκτη των Τορόντο Ράπτορς.

Τις τρεις επόμενες χρονιές δίπλα του στην περιφέρεια της ομάδας έπαιξε ο Μάικλ Ντίξον, νυν παίκτης της ΑΕΚ. Τις δύο τελευταίες κολεγιακές χρονιές του ο Ντένμον ήταν πρώτος σκόρερ του Μιζούρι και ένας από τους καλύτερους παίκτες σε όλη την περιφέρεια Βig-12 που αγωνιζόταν η ομάδα. Ήταν μάλιστα υποψήφιος για το βραβείο που φέρνει το όνομα του θρυλικού προπονητή του UCLA Τζον Γούντεν και δίνεται κάθε χρόνο στον καλύτερο παίκτη όλου του NCAA.

Στη λήξη της κολεγιακής του καριέρας τον διάλεξαν στο ντραφτ του 2012 οι Σαν Αντόνιο Σπερς με το νούμερο 59 σε μια από τις τελευταίες επιλογές του δεύτερου γύρου και τον έστειλαν στην Ευρώπη για να παρακολουθήσουν την πρόοδο του που όμως ποτέ δεν ήταν τέτοια ώστε να του δώσει μια ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ.



Το κάταγμα που καθυστέρησε... πέντε χρόνια την Ευρωλίγκα

Ο Ντένμον ήρθε στην Ευρώπη το 2012, υπογράφοντας στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, Σαλόν. Ήταν έτοιμος να αγωνιστεί και στην Ευρωλίγκα, ωστόσο στο εναρκτήριο ματς του γαλλικού πρωταθλήματος υπέστη κάταγμα στο πόδι και τέσσερις μήνες μετά, που επέστρεψε στα γήπεδα, η Σαλόν είχε αποκλειστεί από την Ευρωλίγκα.

Από τότε χρειάστηκαν... πέντε ολόκληρα χρόνια για να ντεμπουτάρει τελικά στην Ευρωλίγκα, κάτι που συνέβη φέτος στον Παναθηναϊκό. Το υπόλοιπο διάστημα της Ευρωπαϊκής καριέρας του το πέρασε σε ομάδες επιπέδου Eurochallenge και Eurocup της ΦΙΜΠΑ, στην Τρίτη ουσιαστικά ταχύτητα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ όπως οι Τουρκικές Τοφάς και Γκάζιαντεμπ (με προπονητή τον Έλληνα Δέδα) ή η Ιταλική Μπρίντιζι.

Πέρσι έκανε και ένα γρήγορο από την Κινέζικη Χουναν, μια από τις καλές ομάδες του CBA παίζοντας 6 παιχνίδια και σκοράροντας μέσο όρο 44,5 πόντους ανά αγώνα. Νούμερο συνηθισμένο πάντως για αμερικάνους που παίζουν στα run’n’gun πρωταθλήματα της Ασιατικής χώρας.



Υπήρξε και... διεθνής με πανεπιστημιακή ομάδα των ΗΠΑ

Ο Μάρκους Ντένμον είχε φτιάξει εξαιρετικό όνομα στο Μιζούρι και βασισμένος σε αυτό πήρε μέρος σε μια διοργάνωση με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Συνέβη στην Πανεπιστημιάδα του 2011 που φιλοξενήθηκε στην πόλη Σενζέν της Κίνας.

Παρότι εκείνη η πανεπιστημιακή ομάδα των ΗΠΑ ήταν φορτωμένη από μεγάλα ταλέντα και μετέπειτα NBAers δεν κατάφερε να διακριθεί και χάνοντας στον νοκ άουτ προημιτελικό από τη Λιθουανία (σταρ των Λιθουανών ο Ορελικ νυν παίκτης της Ιταλικής Βενέτσια με 19 πόντους σε εκείνο τον αγώνα) περιορίστηκε στην κατάληψη της 5ης θέσης.

Εκτός του Ντένμον σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν και οι Τιμ Αμπρομαϊτις (γιος του Τζιμ που έπαιξε σε πολλές Ιταλικές και Ισπανικές ομάδες τη δεκαετία του ’80), Αστον Γκιμπς (πέρασε ένα χρόνο αργότερα από τον Πανιώνιο για λίγο), Ντρέιμοντ Γκριν (ο νυν σούπερ σταρ των πρωταθλητών του ΝΒΑ Γουόριορς), Τρέβορ Εμπάκουε (τη σεζόν 2015-16 πέρασε από τη Μακάμπι), Τζαμάικαλ Γκριν (στους Μέμφις Γκρίζλις), Ρέι Μακάλουμ τζούνιορ (επίσης στους Γκρίζλις) και ο Ντάριους Μίλερ που αγωνίστηκε την τελευταία διετία στη Μπάμπεργκ.



Keywords
Τυχαία Θέματα