Με ποιες προτάσεις πάει στο Eurogroup ο Τσακαλώτος


Τις τελικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εν όψει του Eurogroup που ξεκινά σε λίγες ώρες καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τις επαφές που έχει με κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ πρότεινε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το 2018 να είναι 3,5% για μια περίοδο

3 ετών ή 3% για 3% για ένα χρονικό διάστημα 5 ετών.

Πρόταση για τον "κόφτη" για μετά το 2018. Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Η πρόταση αυτή σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελεί μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα "σημείο προσγείωσης" όπως ανέφερε χαρακτηριστική σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

Πριν από αυτές τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των θεσμών. Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.

Σημειώνεται πως στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη κατ' ιδίαν συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα