Σκοπιανό: Συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά στο Μαξίμου για τις τελευταίες εξελίξεις (UPD)


Με φόντο τις διαβουλεύσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους Βασιλάκη και Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στις 18:00 στο Μαξίμου.

Η συνάντησή τους κράτησε πάνω από μια ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00. Απερχόμενος ο υπουργός

Εξωτερικών δεν έκανα καμία δήλωση και αρνήθηκε να σχολιάσει τα ονόματα που μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς.

Όπως είναι αναμενόμενο, η ελληνική πλευρά θα βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα ζυγίσει τα δεδομένο. Με το βλέμμα στραμμμένο -προφανώς- στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Σημειωτέον, ότι από την κυβέρνηση επιδιώκουν λύση, με την οποία όπως λένε «θα είμαστε όλοι νικητές».

Τα ονόματα

Στη δημοσιότητα έδωσαν ΜΜΕ της πΓΔΜ, επικαλούμενα πηγές στη Νέα Υόρκη, τα πέντε ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων για το Σκοπιανό.

Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πόλη την Τετάρτη, έριξε στο τραπέζι τα ακόλουθα ονόματα:

- Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας - Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

- Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

- Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη

- Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

- Nova Makedonija,

- Severna Makedonija,

- Gorna Makedonija,

- Vardarska Makedonija και

- Makedonija (Skopje)

Όσο για τη γλώσσα, προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Σε ό,τι αφορά στην υπηκοότητα προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, π.χ., «nationality of the Republika Nova Makedonija».

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, ενώ, δεν κατέστη σαφές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.


Ο Μάθιου Νίμιτς αναφέρει φυσικά ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα