Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους


«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των δήμων, που άπτεται εμμέσως με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η προώθηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ισοδυναμεί με την απόλυτη ακυβερνησία στους δήμους. «Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία

πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας. Ούτε από την πλειοψηφία εκλέγεται ο δήμος και να έχει και ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο από πίσω θα τον στηρίζει σε αυτήν την επιλογή».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ αυτόν το νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει πριν από τις δημοτικές εκλογές του '19».

«Εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων, ακριβώς στη λογική την οποία είπες. Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν, όπως είπε, είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος.

«Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων. Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι ένας νέος μελισσοκόμος, νωρίτερα, του είχε επισημάνει πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες. «Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο. Προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης τα οποία υπάρχουν στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, δυστυχώς σήμερα ακόμα λιμνάζουν και αυτό είναι πραγματικά κρίμα. Μελετώντας το φάκελο που μου ετοίμασαν οι συνεργάτες μου και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα, δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική την πρακτική εμπειρία» τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκατάστατο». Εγώ δεν είμαι ο ίδιος, προφανώς αγρότης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθεις τη δουλειά στο χωράφι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα, τα οποία μπορείς να μάθεις συμπληρωματικά, ειδικά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας. Και εκεί πραγματικά, η εκμετάλλευση και η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και η γρήγορη απελευθέρωση των πόρων που θα πιάσουν τόπο, είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο για να δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».

Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας. Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα δουλεύσει προς όφελος όλων των παραγωγών. Να βλέπουν την τελική κατάληξη του προϊόντος. Να έχουνε εμπειρία στο marketing, στη διάθεση. Να συνεργάζονται όπου αυτό είναι εφικτό με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχει και η διάσταση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά οι καλά οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούν και τα κάνουν».

«Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Κυκλοφορώ σε όλη την Ελλάδα και έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και πάντα ψάχνω να βρω παραδείγματα καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα και βλέπουμε πολλά τέτοια παραδείγματα ομάδων παραγωγών. Επαναλαμβάνω, πρέπει να τα στηρίξουμε. Χρέος μας είναι το θεσμικό πλαίσιο από τη μία να είναι σωστό, ευέλικτο και να δίνει πραγματικά κίνητρα και από την άλλη, να απελευθερωθούν και οι σχετικοί πόροι από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να υποστηριχθεί ακριβώς αυτή η λογική. Δεν μπορεί ο καθένας να τα καταφέρει μόνος του. Νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι».

Μιλώντας για τις λογικές του παρελθόντος και κάποιες περιπτώσεις αγροτών «που δανείζονταν και ξόδευαν χωρίς να σκεφτούν την τελική διάθεση του προϊόντος», ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτά ανήκουνε στο παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Το μέλλον είναι οι ομάδες παραγωγών και για εμάς είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα να τη στηρίξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα