Νίπτει τας χείρας του ο Σταθάκης για το "ναυάγιο" στην πώληση του ΔΕΣΦΑ


Νίπτει τας... χείρας του ο υπουργός Οικονομίας για το "ναυάγιο" στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, εξαγορά, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις η παράταση στην υλοποίησή της συντελεί σε περαιτέρω καθυστέρηση της αξιολόγησης.

Ενώ οι Αζέροι της Socar "καρφώνουν" την Αθήνα για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το σχετικό διαγωνισμό, επισημαίνοντας πως το "ναυάγιο" ήταν καθαρά κυβερνητική επιλογή,

ο Γιώργος Σταθάκης παίρνει αποστάσεις και ξεκαθαρίζει πως η ελληνική πλευρά εξάντλησε όλες τι δυνατότητες με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Ο ίδιος δε άφησε αιχμές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πετώντας το "μπαλάκι" της ευθύνης στη ΝΔ σχετικά με το ότι η πώληση του ΔΕΣΦΑ "σέρνεται" εδώ και τρία χρόνια.

"Είναι ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε από το 2013. Αποχώρησαν οι ανταγωνιστές έμεινε ένας, η Socar και άρχισαν τα προβλήματα πολύ πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ", υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση, γιατί ο παραγωγός δεν μπορεί να ελέγχει το δίκτυο διανομής και γι’ αυτό η Socar κλήθηκε να χάσει το πλειοψηφικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΝΔ προγραμμάτισε αύξηση τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ κατά 68% και όπως είπε η τροπολογία Σκουρλέτη έγινε στα πλαίσια κοινοτικής οδηγίας.

"Καλώ τη ΝΔ να μας πει γιατί δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση. Πρέπει να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο; αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που υπήρχαν για να βρεθεί λύση", τόνισε ο ίδιος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, το τρίτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5%, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι βελτιωμένες κατά 12,6% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%.

"Αυτά αποτελούν μια στέρεα βάση για να εξηγήσουμε πως θα έρθει ανάπτυξη 2,7%, όπως άλλωστε προβλέπει και η Κομισιόν", είπε, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για "καταστροφολογία".

Χαρακτήρισε "κομβικό σημείο" την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και τόνισε πως η ένταξη στο QE θα σηματοδοτήσει την πλήρη εξομάλυνση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Στα ενεργειακά η πολιτική εστιάζεται σε τέσσερα σημεία, σύμφωνα με τον υπουργό:

-Το εθνικό πλαίσιο για τον ενεργειακό τομέα. Θα συσταθεί εθνικό συμβούλιο ενέργειας, όπως είπε ο υπουργός.

-Μετάβαση σε νέο μοντέλο στην ηλεκτρική ενέργεια και ευρύτερο σύστημα δικτύων μεταφοράς για τη νησιωτική Ελλάδα.

-Στην χωροταξία πρέπει να προχωρήσει το κτηματολόγιο και να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χωρικού σχεδιασμού και της ασάφειας στις χρήσεις γης.

-Μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο μέσω του TAP, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και άλλων κινήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα