Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης 2017: Μέλη του SolidarityNow Refugee Team συμμετέχουν σε αγώνα αλληλεγγύης


«Μπαμπά μου, θα τρέξω για να έρθω κοντά σου». Αυτό θα σκέφτεται η 13χρονη Slava, τρέχοντας αύριο, Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, στον 6ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης. Η προσφυγοπούλα από τη Συρία, που πηγαίνει 6η Δημοτικού και μιλάει ήδη τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, συμμετέχει στη SolidarityNow Refugee Team που θα στείλει, με τη συμμετοχή της στον αγώνα, το μήνυμα

της συνύπαρξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμμετοχής και της ισότητας.

«Μου αρέσει πολύ να τρέχω. Στον αγώνα όμως αυτόν συμμετέχω επειδή θα είμαι μαζί με τους φίλους μου. Πέρα από αυτό, θέλω να έχω αναμνήσεις από τη ζωή μου στην Ελλάδα. Οταν θα τρέχω θα σκέφτομαι τον μπαμπά μου» λέει η Slava. Ο πατριάρχης της οικογένειας βρίσκεται στην Αυστρία και εκείνη με τη μητέρα της, Bediya Seyid, περιμένουν την επανένωσή τους.

Η 35χρονη Bediya θα λάβει επίσης μέρος στη διοργάνωση, μετά από προτροπή των τεσσάρων παιδιών της. «Δεν θα τρέξω, απλά θα περπατήσω. Η κόρη μου η Slava θα τρέξει. Συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα επειδή τα παιδιά μου το ήθελαν, αλλά κι εγώ ήθελα να κάνω κάτι όμορφο μαζί τους. Ενας ακόμα λόγος είναι ότι, επειδή πέρασα καλά στην Ελλάδα, θέλω να έχω αναμνήσεις από τη χώρα και τους ανθρώπους εδώ. Οταν θα είμαι στην Αυστρία, θα κουβαλάω μέσα μου αυτές τις αναμνήσεις» σημειώνει η Bediya.

Μετά την περσινή 1η Ομάδα Προσφύγων στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, περισσότεροι από 20 πρόσφυγες και μετανάστες, ωφελούμενοι των προγραμμάτων Στέγασης και Φιλοξενίας του SolidarityNow και του Blue Refugee Center (BRC), θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τους εργαζομένους της Οργάνωσης, θα τρέξουν με καρδιά και αλληλεγγύη για έναν φίλο, για έναν γονιό, για έναν συγγενή, αλλά και για τους Ελληνες και την Ελλάδα που τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν.

«Οταν θα τρέχω, θα σκέφτομαι τον άνδρα μου»

Η κουρδικής καταγωγής από τη Συρία Shreen Hakan, 40 ετών, μητέρα δύο παιδιών, διαμένει στην Ελλάδα περιμένοντας την επανένωση με την οικογένειά της. Είναι μια δυναμική και ζωντανή γυναίκα με μεγάλη δίψα για γνώση. «Οταν θα τρέχω, θα σκέφτομαι τον άνδρα μου, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία. Εχω να τον δω εδώ και τρία χρόνια. Αυτό το Σάββατο θα τρέξω επειδή θέλω να του στείλω ένα ιδιαίτερο μήνυμα. Το μήνυμά μου είναι ότι "είμαι εδώ και θα έρθω σύντομα να σε συναντήσω"» λέει η Shreen, η οποία παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών στο Blue Refugee Center του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη.

Το SolidarityNow Refugee Team αποτελείται από 13 Σύρους, 8 Αφγανούς, 1 Λιβανέζο και 6 εργαζομένους του SolidarityNow (3 Ελληνες, 1 Σύρο και 1 Αφγανό). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πολυπολιτισμικής ομάδας είναι ότι οι περισσότεροι δρομείς είναι έφηβοι και γυναίκες, 22 γυναίκες και 6 άνδρες. Τρεις γυναίκες είναι μητέρες από τη Συρία, οι οποίες θα τρέξουν μαζί με τα παιδιά τους.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες φιλοξενούνται προσωρινά στις δομές στέγασης του SolidarityNow στη Θεσσαλονίκη.

Είναι αιτούντες άσυλο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή ή θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Το αλληλεγγύη-SolidarityNow ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, με κύριο σκοπό να βοηθήσει τους πληθυσμούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Συνεργάζεται με πάνω από 70 οργανώσεις και υποστηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και δημόσιους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για να υλοποιήσουν προγράμματα. Λειτουργεί δύο Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορούν να απευθύνονται ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες ιατρικές, νομικές κ.ά.

Στους στρατηγικούς συνεργάτες του οργανισμού περιλαμβάνονται οι UNHCR, UNICEF, EEA Grants, Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα