Ο Guardian ξαναχτυπά: Βολές στην κυβέρνηση για το προσφυγικό


Μερικές μέρες μετά από το δημοσίευμα του Guardian για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, η βρετανική εφημερίδα ασκεί εκ νέου πολύ έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με αφορμή το προσφυγικό και τις τραγικές καταστάσεις που σημειώνονται στα hot spot προσφύγων και μεταναστών στο σύνολο της Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας.

Στο δημοσίευμα

αναφέρεται πως χιλιάδες πρόσφυγες υπομένουν παγωμένες θερμοκρασίες, ζώντας σε τέντες ανά την ελληνική επικράτεια. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δριμεία κριτική από το εξωτερικό και έχει φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε θέση άμυνας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε στη Βουλή πως οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι, εξαιτίας του χιονιά, "Αποκρουστικές. Η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολλή άσχημη και οι συνθήκες στα νησιά είναι απαράδεκτες".

Προ ημερών ο Γιάννης Μουζάλας είχε διαβεβαιώσει πως "κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται να μείνει μέσα στο κρύο" και έτσι οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων να λυγίζουν από το βάρος του χιονιού έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη μήνη προς το πρόσωπο του. Πρόσφατες αναφορές για επιδημίες γρίπης και πνευμονίες μεταξύ των προσφύγων αποδίδονται στην μη επαρκή στέγαση τους.

Η Κομισιόν πήρε θέση τελικά τη Δευτέρα, με εκπρόσωπο της να δηλώνει πως "η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φροντίζει για την ικανοποιητική στέγαση τους".

Ο δήμαρχος της Λέσβου δήλωσε πως "γίνονται προσπάθειες για να μεταφερθούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες σε διαθέσιμα ξενοδοχεία. Δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου τόσο χιόνι. Η ηλεκτροδότηση του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων στο νησί μας. Πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα".

Περίπου 62.000 πρόσφυγες βρίσκονται αποκλεισμένοι στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Εξ αυτών, περίπου 5.500 βρίσκονται στη Λέσβο.

Οι ΜΚΟ που βοηθούν στο προσφυγικό αποδίδουν την κατάσταση στην έλλειψη πλάνου της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και στην απουσία ουσιώδους βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρος της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο ήταν και η μετεγκατάσταση 63 χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 7 χιλιάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα