Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής των Σκοπίων


Την έκδοση του 30χρονου πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας των Σκοπίων, Ντεργιάν Βούκοβιτς στη γείτονα χώρα αποφάσισε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη και απέρριψαν την αίτηση του 30χρονου για μη έκδοσή του.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τον τελικό λόγο για τον Ντεργιάν Βούκοβιτς έχει ο υπουργός

Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι. Παράλληλα, εκκρεμεί η αίτηση του Βούκοβιτς για πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Η δικηγόρος του Νατάσα Ζαραλίδου μετά τη σημερινή απόφαση των αρεοπαγιτών δήλωσε: «Τον μετατρέπουν σε εγκληματία για να επιστρέψει στα Σκόπια όπου θα τον εξοντώσουν φυσικά. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα», ενώ ο Ντεργιάν Βούκοβιτς ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες και αναφέρθηκε σε παγίδα που του έστησαν οι συμπατριώτες του προκειμένου να επιτύχουν την έκδοσή του.

Ο πρώην αξιωματικός, την έκδοση του οποίου ζητούν τα Σκόπια, ισχυρίζεται ότι επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι θεωρείτο περίπου ήρωας στη χώρα του, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από Αλβανόφωνους, αποδύθηκαν στη δίωξή του, κάτι που τον οδήγησε στην Ελλάδα.

Οι συνήγοροι του του Ντεργιάν Βούκοβιτς υποστήριξαν πως ήταν γνωστός αθλητής στα Σκόπια, αστυνομικός, σερβικής καταγωγής και Χριστιανός Ορθόδοξος.

Επίσης, ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής-αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και επικεφαλής της ομάδας η οποία στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με παρακλάδι του UCK.

Όμως, τον Σεπτέμβρη του 2016 συνελήφθη από τις αρχές της χώρας καθώς, στο αυτοκίνητό του βρέθηκε «μια βόμβα Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας», αλλά παρ’ όλα αυτά δραπέτευσε και ήρθε στην Ελλάδα.

Οι αρχές της γειτονικής χώρας εξέδωσαν σε βάρος του «ερυθρά αγγελία» και έτσι συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει την έκδοσή του, αλλά οι δικηγόροι του άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Ο ίδιος ενώπιον των αρεοπαγιτών υποστήριξε ότι η δίωξή του είναι πολιτική, καθώς μετά την πτώση του Γκρουέφσκι σχεδόν ταυτόχρονα «συνελήφθη ο ίδιος, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας του, επίσης αστυνομικός» και ότι «μέσα στο κελί του επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και τον τραυμάτισαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα