Ο Τσίπρας μετρά τους "συντρόφους" και τις αντοχές της κοινωνίας


Της Βούλας Μαλαίνου

"Φωτιά" έχουν πάρει οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες μπροστά στο αδιέξοδο, όπου έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών, με τον πρωθυπουργό να μετρά... συμμάχους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που τελικά δώσει σήμα, για να μπει υπογραφή και σε τέταρτο μνημόνιο.

Στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα "πύκνωσαν" κι άλλο, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

ξεκαθάρισε πως "κούρεμα" δεν μπορεί να γίνει στο χρέος μίας χώρας, που βρίσκεται εντός Ευρωζώνης, διατηρώντας στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο από οικονομολόγους, όπως άλλωστε εκτίμησε χθες ο βασικός αναλυτής του Economist.

Το "μούδιασμα" είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν με "κορώνες" και με επίθεση στον αντίπαλο, να υποβαθμίσουν τον κίνδυνο της πιστωτικής "ασφυξίας", όσο η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή. "Καμπανάκι", το οποίο χτύπησε ξανά ο οίκος Moody's, τονίζοντας μάλιστα πως η κόντρα ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα είναι credit negative για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, εν μέσω ισχυρού πρέσινγκ για λήψη και νέων μέτρων από το ΔΝΤ και ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πάση θυσία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενόψει κρίσιμων εκλογών στην περιοχή, έχει τις εξής επιλογές: Είτε να υπογράψει ακόμη ένα, πιο επώδυνο μνημόνιο είτε να εγκαταλείψει την εξουσία και να πάει σε εκλογές είτε να επιτρέψει στον Σόιμπλε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και στη συνέχεια να "κουρέψει" το χρέος της.

Το δίλημμα μεγάλο, αλλά ο χρόνος είναι "εχθρός" στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Τα περιθώρια ρευστότητας "στενεύουν", όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν ομόλογα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί τεχνοκράτες, βάζοντας στον "κόφτη" συντάξεις και αφορολόγητο και στο "στόχαστρο" τις ΜμΕ, αυξάνοντας περαιτέρω τον ΦΠΑ, τότε θα κληθεί σύντομα να μετρήσει αφενός τους "φίλους" της μέσα στο κόμμα της Αριστεράς και αφετέρου την υπομονή και τις αντοχές της κοινής γνώμης, η οποία έτσι κι αλλιώς, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, γυρίζει την "πλάτη" στον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται προς τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι γνωστό δε όσον αφορά τις εσωκομματικές "τριβές" πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι και ο επικεφαλής των "53", έχει εκφράσει δυσφορία για την απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο.

Πάντως, πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξετάζεται να υπογράψει τα μισά από τα 5 δισ. ευρώ μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ, κατεβάζοντας τον λογαριασμό στα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό, για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο και το λεγόμενο "παράλληλο πρόγραμμα", όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ο οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις και πολιτικές που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις από μέτρα λιτότητας. Μάλιστα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο "μποναμάς" θα αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τη λήψη μέτρων ανακούφισης από την "ασήκωτη" φορολογία.

Χαρακτηριστική του σεναρίου αυτού είναι, εξάλλου, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Βέττα.

"Μπορούμε να ψηφίσουμε μια συμφωνία με προληπτικά ελαφριά μέτρα, μέτρα που θα έχουν αντιστάθμισμα να μην υποφέρει η κοινωνία, να τελειώσει η αξιολόγηση και να πάμε μπροστά", δήλωσε ο ίδιος στην πρωινή εκπομπή του Αnt1 την περασμένη Πέμπτη.

"Είμαστε μπροστά σε μεγάλες αποφάσεις, ο κόσμος κουράστηκε", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα