Οι αλλαγές στο νέο πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις


Πιο εύκολο θα γίνεται για τους επιχειρηματίες που κηρύττουν πτώχευση λόγω πραγματικής αδυναμίας να ξαναμπαίνουν στην αγορά όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Στις βασικές αλλαγές του νέου πτωχευτικού κώδικα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας επιδεικνύει καλή πίστη τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι συνεργάσιμος και η πτώχευση

δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειές του, αφού υποβάλει σχετική αίτηση και μετά την παρέλευση δύο ετών μπορεί να πετύχει απόφαση που θα τον απαλλάσσει ακόμη και πλήρως από το υπόλοιπο των απαιτήσεων των πιστωτών του που δεν ικανοποιείται από την πτωχευτική περιουσία.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλει οφειλέτης υπό την προϋπόθεση να προσκομίσει όλες τις οικονομικής καταστάσεις και βεβαιώσεις για χρέη προς το Δημόσιο ώστε το δικαστήριο να μπορεί να εξετάσει ενδελεχώς και ουσιαστικά την υπόθεση.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους πιστωτές τα ποσοστά των οποίων θα πρέπει συνολικά και είναι από 60% και άνω να υποβάλλουν προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης όταν ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Η συναίνεση του οφειλέτη είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση συμφωνίας εξυγίανσης. Στόχος είναι μη συνεργάσιμοι οφειλέτες να μην παρακωλύουν τις διαδικασίες και τα σχέδια εξυγίανσης να μπορούν να προχωρούν και χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Αυτό προβλέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυστηρά και μόνο στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε παύση πληρωμών και δεν λαμβάνουν έστω και την ύστατη στιγμή τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η πτώχευση της εταιρείας.

Επιπλέον ο μη συνεργάσιμος οφειλέτης που δεν προσκομίζει τα αναγκαία στοιχεία για να την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησής του στο δικαστήριο και για να δικαιολογήσει τη στάση πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει τιμωρείται με ποινικές κυρώσεις.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δημιουργεί ένα νέο τοπίο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και στις διαδικασίες εξυγίανσής τους αφού προβλέπει fast track διαδικασίες που στόχο έχουν την εξέλιξη της πτωχευτικής διαδικασίας για επιχειρήσεις που κρίνονται μη βιώσιμες και παράλληλα την ολοκλήρωση σε εύλογο χρόνο των διαδικασιών για όσες είναι βιώσιμες και μπορούν να ενταχθούν σε μηχανισμό διάσωσης.

Επιπλέον εισάγει στη διαδικασία τους λεγόμενους εισηγητές πτωχεύσεων δίνοντάς τους ανακριτικές αρμοδιότητες με στόχο τον ουσιαστικό έλεγχο ώστε να αποφεύγονται οι δόλιες χρεοκοπίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα